Gaudi

STEDENTRIP BARCELONA

Een van de bekendste kunstenaars ooit is misschien wel de Catalaanse Antoni Gaudí (1852 – 1926). Veel van zijn kunstwerken zijn terug te vinden in Barcelona. Tijdens je bezoek aan de stad zullen zijn gebouwen en objecten je niet ontgaan. Eén van Gaudí’s bekendste kunstwerken is de Sagrada Familia. Antoni Gaudí was niet alleen een geweldige kunstenaar, hij was ook een interessant persoon. Hij deed er alles voor om zijn passie uit te oefenen: het ontwerpen en creeëren van kunst.
Antoni Gaudí was een echte Catalaan. Op 25 juni 1852 werd hij in Reus geboren, een gezellige stad in de regio Catalonië. Op jonge leeftijd begon Gaudí aan een studie architectuur in de grote stad Barcelona. Hij was er geen uitmuntende student. Wel maakte hij erg bijzondere en eigenzinnige kunstwerken. Bij het afstuderen werd Gaudí als volgt omschreven: “He aprobado a un loco o a un genio”, oftewel dat de school een gek of een genie heeft laten slagen. Na enkele jaren was bijna iedereen het over eens dat er een genie was geslaagd.

SCHIPHOL – BARCELONA

12 SEPTEMBER 2009

Om 14:15 uur vertrekken we vanaf Schiphol om na een vlucht van bijna 2 uur op de luchthaven El Prat in Barcelona te landen. Met de aerobus, waar we maar even op hoeven te wachten, rijden we naar het centrum, Placa de Catalunya. Het is zonnig. Volgens onze plattegrond moet ons hotel voor de komende dagen niet ver van het Plaça de Catalunya afliggen dus besluiten we met de koffers naar ons hotel te lopen. Dat valt even tegen, het hotel ligt verder weg dan we hadden gedacht. Dus met een taxi laten we ons in de wijk L’Eixample in de Carrer des Balmes bij ons hotel Barcelona Center afzetten. Eerst kan de receptie geen boeking van ons vinden, maar na een tijdje is de boeking boven water en worden we naar onze kamer gebracht. Barcelona Center is een trendy designhotel, heel stijlvol. Het is inmiddels al over zessen en boven op het dakterras van het hotel gaan we iets drinken terwijl onze kamer ondertussen in gereedheid wordt gebracht. Vanuit het dakterras heb je een mooi uitzicht en in de verte zien we de torens van de Sagrada Familia. De eerste avond in een ‘vreemd’ land vinden we het altijd prettig om in het hotel te eten…. nou geen moment spijt…. heerlijk gegeten en vroeg naar bed want morgen gaan we Barcelona ‘onveilig’ maken.

BARCELONA

13 SEPTEMBER 2009

Om 7:00 uur staan we op en na ons ontbijtje gaan we al meteen van start met een wandeling in de wijk L’Eixample met vele modernistische gebouwen, waar Barcelona zo bekend om staat. Ons hotel ligt ook in deze wijk, dus wandelschoenen aan en op pad…. Barcelona beroemt zich erop meer art-nouveau gebouwen binnen zijn grenzen te hebben dan welke stad ook. Deze stijl wordt in Catalonië modernisme genoemd. Het modernisme bloeide vanaf 1854. Omdat in de stad niet meer kon worden gebouwd koos voor men voor een uitbreidingsplan, L’Eixample genaamd waarin de straten allemaal loodrecht op elkaar stonden, maar de hoeken van de huizen werden afgeschuind zodat de huizen konden uitzien op de kruispunten. L’Eixample is de ‘nieuwe wijk’ van Barcelona waar je de meeste modernistische huizen van beroemde architecten zoals Gaudi kan bewonderen. Er staan er diversen op de Passeige de Gràcia waar we wandelen naar onze volgende bestemming nl. Casa Batlló, gebouwd door Antoni Gaudi, die duidelijk zijn stempel op de stad Barcelona heeft gedrukt. Het Casa Batlló is een van de meesterwerken van Gaudi en wordt ook wel het ‘Huis van de Beenderen’ genoemd. We vinden het meer een beeldhouwwerk dan een gebouw. Het hele gebouw is opgebouwd rond de sage van Sint-Joris, de drakendoder.
De tegels op de voorgevel doen je denken aan de schubben van een vis of reptiel en de zuilen lijken wel poten. Het gebouw heeft golvende muren en afgeronde hoeken. Het dak met zijn gebogen structuren doet denken aan de rug van dinosaurus. Alles, maar dan ook werkelijk alles, van deuren tot lampen, kachels is ontworpen door Gaudi. Vandaar ook de aparte vormen: niets is recht! Als we helemaal naar boven lopen, naar de zolder van het huis, lijkt het net of je je in een skelet van een groot dier bevindt door de ronde bogen die het plafond vormen. Heel bizar. Op het dak zie je overal bijzondere schoorstenen, die bedekt zijn met abstracte vormen. Dit zijn in de loop der tijd de handelsmerken van Gaudi geworden. Boven kun je ook goed de rug van het reptiel, als randafwerking van een gebouw, zien wat als waterreservoir diende. Alles wat Gaudi ontwierp in dit huis had ook een functie. 

We hadden gisteren op het centrale plein, Plaça de Catalunya, kaartjes gekocht voor de toeristenbus van Barcelona. Net als in andere grote steden, rijden de bussen verschillende routes door de stad en je kunt op- en uitstappen bij belangrijke bezienswaardigheden. We lopen nog even rond in de buurt van Casa Batlló en nemen dan de bus om een ander meesterwerk van Gaudi te gaan bezoeken in deze wijk. We stappen uit bij het klapstuk van de wijk L’Eixample en wellicht wel van geheel Barcelona, de Sagrada Familia ofwel de Boetekerk van de Heilige Familie. Het idee om deze kerk te maken ontstond omdat een zakenman in 1881 een gebouw wilde construeren waarin arme kinderen uit de arbeidersklasse een onderdak konden vinden. Een stadsarchitect, een zekere Villar, startte dit werk, maar Antoni Gaudi nam de taak later over. Meer dan 100 jaar later is het nog steeds niet af. In 1955 is men herbegonnen maar men denkt dat de kerk in 2030 klaar zal zijn. Gaudi gaf zijn excentrieke stijl aan dit gebouw vol grillig gevormde torentjes. De kerk bevat maar liefst 12 torens en met reden. Gaudi maakte een toren voor elke apostel en de centrale grote toren verwijst naar Christus. Elke façade van de kerk symboliseert een moment uit het leven van Christus. De achterkant van de kerk symboliseert, door allerlei fragmenten, het lijden van Christus. De voorkant van de kerk, de geboortegevel symboliseert geloof, hoop en liefde. Acht van de twaalf torens zijn nu af. Het was de bedoeling dat de Sagrada Familia een boek in steenvorm zou worden. Elk element stelt een Bijbelse gebeurtenis of een aspect van het christelijk geloof voor. Gaudi’s bouwstijl was bij de bouw van deze kerk nauw verbonden met het katholicisme waardoor hij werd geïnspireerd. Je kunt de kerk in aanbouw ook van binnen bekijken. Er staat zo’n lange wachtrij dat we besluiten om dat toch maar niet te gaan doen. Donaties en de opbrengst van de entreegelden worden gebruikt voor de verdere bouw van de kerk. Er werken dagelijks zo’n 100 mensen aan de bouw van de kerk. Het is de vraag dat wanneer de kerk klaar is er nog zoveel mensen zullen komen om te kerk te bewonderen. Het ‘mysterieuze’ wat nu om de kerk hangt, onafgemaakt met overal bouwkranen, levert op jaarbasis veel meer op. De tijd zal het leren.

We nemen de bus weer en stappen uit bij de Barri Gothic ofwel de Gotische Wijk. Dit is het ware hart van Barcelona; het oudste deel van de stad. In deze wijk staan nu de gemeentekantoren en het regeringsgebouw en het stadhuis van Barcelona. Er staan veel oude gebouwen en ook de gevels getuigen van een rijk verleden. Catalonië is zijn tijd altijd ver vooruit geweest ten opzichte van de rest van Spanje, zowel op economisch als politiek gebied. Zo ontwikkelde Barcelona in de 13e eeuw al een opmerkelijk politiek systeem waarbij er een soort parlement, de Cortes, ingevoerd werd. Later werd dit de Generaliteit genoemd. Dit parlement werd niet alleen vertegenwoordigd door de adel en geestelijkheid maar ook door de burgerij die bij meerderheid van de stemmen gekozen werd. Als autonome regio van Spanje heeft Catalonië ook zijn eigen regering. Die komt samen in het Palau de la Generalitat, tegenover het stadhuis van Barcelona. Het Palau is een prachtig gedecoreerd paleis uit de 15e eeuw. Het is een van de enige middeleeuwse gebouwen in Europa dat gebouwd werd als zetel voor een regering en nog steeds daardoor gebruikt wordt. We lunchen op een van de vele terrassen in deze wijk en rusten even uit van al het geslenter. 

We hadden iets gelezen van een lichttour in de stad op zondagavonden. Dus besluiten we om helemaal terug te lopen naar het Plaça de Catalunya, waar we kaartjes kunnen kopen. Het Plaça de Catalunya is het centrale plein in Barcelona. Tussen de duiven, wordt er gefietst, spelletjes gedaan door kinderen, het laatste nieuws uitgewisseld etc. Er staan grote fonteinen; kleurrijke bloemperken en oude historische gebouwen omringen het plein. Je realiseert het je niet maar onder het plein ligt een zeer druk metro knooppunt; waar we onze kaartjes gaan kopen. Vanavond om 21:00 uur moeten we ons bij een opstappunt bij het plein melden. We eten die avond een hapje in het hotel en zijn rond 20:30 uur weer op het Plaça de Catalunya. Het is erg druk op het plein. Hier ontmoeten de Barcelonezen elkaar als de hitte van de dag plaats heeft gemaakt voor wat aangenamere temperaturen. Om 21:30 uur starten we onze stadstour in een open bus. De belangrijkste monumenten van de stad zijn mooi uitgelicht. De Sagrada Familia is net een sprookje in de schijnwerpers. Tijdens de lichttour maken we ook een stop bij de magische fonteinen, de Font Magica. Deze fonteinen werden ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Het is een kleurige muziek- en lichtshow waarbij de waterstralen op de melodie veranderen en telkens in een andere kleur worden uitgelicht. Rond middernacht zijn we weer terug op het Plaça de Catalunya. Er is geen taxi meer te bekennen; dus lopen we terug naar ons hotel. Opmerkelijk te zien hoeveel mensen buiten nog rond de klok van half een uitgebreid aan het dineren zijn….. Nou wij…. wij gaan richting bed!