Krakau - Auschwitz

Krakau ligt centraal in het zuiden van Polen en is de derde grootste stad van het land, na Warschau en Lodz. Meer dan vijf eeuwen was Krakau de koninklijke hoofdstad van Polen. Vandaag is dat niet langer het geval, maar de stad ademt nog steeds een statige en elegante sfeer uit.
In tegenstelling tot Warschau bleef Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel bespaard. Hierdoor is veel rijke architectuur bewaard gebleven. De stad is dan ook door de Unesco aangewezen als één van de belangrijkste historische steden ter wereld.
Vanuit Krakau kun je een bezoek brengen aan het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz. Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de Poolse stad Auschwitz (Pools: Oświęcim) werden opgezet. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen. Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen, waarvan het grootste deel werd vergast.
De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi’s die op vele plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Reisprogramma

Europa Krakow

DAG   1 – 2

Krakau centrum

Alle wandelroutes door de Oude Stad leiden naar de Lakenhalle: de 16e eeuwse markthal.

Dagprogramma zoutmijn

DAG   3

Wieliczka

De Wieliczka-zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka nabij Krakow. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld.

header Krakau Auschwitz

DAG   4

Auschwitz - Birkenau

Beide concentratiekamp-complexen zowel in Auschwitz als Birkenau laten je niet onberoerd.

joods museum

DAG   4

Kazimierz

Lange tijd was de joodse wijk Kazimierz een aparte stad naast Krakau. In de 15e eeuw moest de Joodse bevolking van Krakau naar dit stadje verhuizen.