Nepal

Nepal is werkelijk een arm land daarbij opgeteld nog de vele stakingen, load-sheddings (elektriciteit voor een beperkt aantal uren per dag), lange rijen voor brandstof, dan denken wij als westerling al vaak; die achterstand is zo enorm groot dat komt nooit meer goed met dat land. Maar Nepal is ook het land van een heel vriendelijke bevolking die je overal begroet met hun welkomstgroet, Namaste, van een interessante cultuur doorspekt met bijgeloof, een prachtige natuur met de Himalaya en van oude steden waarvan je denkt dat je in de Middeleeuwen bent beland.
De meeste bewoners zijn Hindoe; maar ook zie je hier het Boeddhisme. Heel bijzonder is hoe de verschillende culturen naast elkaar leven. In Nepal speelt religie een belangrijke rol en vrijwel overal word je hiermee geconfronteerd. Belangrijke bezienswaardigheden zoals paleizen, musea, forten, tempels en kloosters zijn ontstaan door de verschillende godsdiensten. De heiligste tempel van de Hindoes wereldwijd staat in de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. Over deze Pashupatinath tempel, die alleen toegankelijk is voor Hindoes, mag geen vliegtuig vliegen. Tot voor kort was Nepal, het enige hindoe-koninkrijk ter wereld. De monarchie heeft 239 jaar bestaan. Het huidige Nepal is nu een republiek met een president aan het hoofd. Het land heeft zo’n 25 miljoen inwoners, waarvan er 7 à 8 miljoen leven onder de armoedegrens.

Reisprogramma

Kathmandu Durbar Square

DAG   1 – 9

Kathmandu

Kathmandu is de grootste stad en hoofdstad van Nepal en de naamgever van de Kathmandu-vallei. Kathmandu heeft een overvloed aan bezienswaardigheden, geluiden en geuren. Of je nu in een riksja door de verkeersluwe steegjes van de oude stad slentert, de middeleeuwse tempels bewondert of slentert door Thamel.

Dhulikhel

DAG   10 – 12

Dhulikel

Op ca. 32 km van Kathmandu ligt op een hoogte van 1500 m, het Newardorp Dhulikhel Dhulikel betekent letterlijk 'Berg van stof'. Hier heb je een schitterend uitzicht over de machtigste bergtoppen van de wereld. Vooral de zonsopkomst is onvergetelijk!

Pashupatinath-tempel

DAG   13

Pashupatinath

De tempel, buiten het centrum van Kathmandu, ligt aan de heilige Bagmati rivier. Op elk tijdstip van de dag worden hier gelovigen gecremeerd op de traditionele manier. Door de ligging aan de Bagmati is de Pashupatinath tempel de belangrijkste en ook de heiligste hindoetempel van Nepal.

Manakamana tempel

DAG   14

Kurintar

Kurintar is een klein dorp gelegen aan de zandige oevers van de Trisuli-rivier. Met de kabelbaan kun je hier de Manakamana-tempel bezoeken die een grote indruk op je zal maken, zeker als de Nepalezen hier hun goden komen aanbidden.