Cambodja

Cambodja, met de hoofdstad Phnom Penh, is volgens de constitutie van 1993 een monarchie met een koning die aan de grondwet is gebonden. Het land is formeel een parlementaire democratie maar de democratische verhoudingen zijn vaak ver te zoeken. Corruptie in alle lagen is hier de gewoonste zaak. Als je iets wil bereiken in Cambodja zal er altijd geld aan te pas moeten komen. Met een inkomen van $ 350 per hoofd van de bevolking, is Cambodja ook een van de armste landen van Azië. Van de bevolking leeft 30% onder de armoedegrens.
Als je je zelfs maar enigszins verdiept in de geschiedenis van Cambodja, word je direct geconfronteerd met de prangende vraag hoe een land dat zo’n hoogstaande beschaving als het rijk van Angkor voortbracht ook een schrikbewind als dat van de Rode Khmer heeft kunnen opleveren. In Cambodja is het boeddhisme de staatsgodsdienst maar er leven ook veel moslims, die behoren tot de Cham. De riel is de munteenheid van Cambodja.

Reisprogramma

Informatieblok Rode Khmer werkkamp

INFORMATIE

Rode Khmer

De Rode Khmer, onder leiding van de regering Pol-Pot voerde een radicale verandering van de samenleving door in 1975.

beeld weduwe Penh

DAG   1 – 2

Phnom Penh

De stad heeft haar naam te danken aan een rijke weduwe, genaamd Daun Penh. ‘Phnom’ staat voor ‘heuvel’ en Phnom Penh betekent dus ‘heuvel van Penh’.

Dagprogramma Monniken bij Angkor Wat

DAG   3 – 5

Siem Reap

Siem Reap is wellicht wel het meest bekend vanwege het monument Angkor wat dicht bij de stad ligt en dat op de werelderfgoedlijst staat.