Oezbekistan

Oezbekistan heeft zijn uitzonderlijk rijk verleden te danken aan zijn ligging in Centraal-Azië. Het is eeuwenlang het kloppend hart van Azië geweest. Door zijn unieke ligging was het een internationale draaischijf van de handel langsheen de karavaanroutes tussen China en Europa. De ‘Zijderoute’ die het verre China met Europa verbond was van uitzonderlijk belang, niet alleen op handelsvlak, maar ook op het gebied van cultuur en wetenschap. De Gouden Route ligt voornamelijk in het huidige Oezbekistan. De Sjah Rah of Koninklijke Weg verbond Samarkand met Buchara en was de drukste karavaanroute in de geschiedenis.
Oezbekistan, een voormalige Sovjetrepubliek werd in 1991 zelfstandig. Het landschap bestaat grotendeels uit half woestijn maar door irrigatiekanalen is veel van het eens zo dorre landschap veranderd in vruchtbare katoenvelden waar elke Oezbeek verplicht is om een aantal maanden per jaar katoen te plukken. President Islam Karimov leidt het land met harde hand. Hij treedt op tegen iedere vorm van oppositie. Er wonen bijna 20 miljoen mensen in het islamitische Oezbekistan.

Reisprogramma

Tella Sjeik Moskee Tashkent

DAG   1 – 2

Tashkent

Tashkent is de hoofdstad en grootste stad van Oezbekistan. Het is een oude stad aan de Grote Zijderoute van China naar Europa.

Samen inkopen doen op de markt in Margalan

DAG   3 – 4

Fergana-vallei

De Fergana-vallei wordt ook wel gezien als het hart van Oezbekistan. Uitgestrekte katoenvelden, zijdefabrieken, chaikhana’s en bazaars.

Shir Dor Medressa

DAG   5 – 6

Samarkand

Samarkand is de indrukwekkenste stad van Oezbekistan. Het behoort ook tot één van de oudste steden van het land.

Een oudje in Shakhrisabz bij de Kuk Gumbaz Moskee

DAG   7

Shakhrisabz

De stad met zijn groene bomen en bloemen heeft terecht de naam “Groene Stad” gekregen.

Ismaël Samani Mausoleum

DAG   8 – 10

Bukhara

De stad Bukhara ligt aan de Zijderoute en is meer dan 2000 jaar oud. Bukhara geldt als het meest complete voorbeeld van een middeleeuwse plaats in Centraal-Azië.

Kalta Minor

DAG   11 – 13

Khiva

Khiva is één van de best bewaarde oase-nederzettingen. In dit ”openluchtmuseum’ lijkt het alsof de tijd van Marco Polo weer tot leven is gekomen.