Oman

Oman is een west-Aziatisch land in het noordoosten van het Arabisch schiereiland. Oman wordt al vele duizenden jaren bewoond. De eerste vormen van beschaving stammen hier al van 3.000 jaar voor Christus. Al lang voordat de Europeanen zich in dit gebied vestigden stond Oman al bekend als een belangrijk handelscentrum. De laatste veertig jaar is de situatie in Oman sterk verbeterd. Zo er zijn veel nieuwe wegen gebouwd, is er in bijna ieder dorp wel een school te vinden en bij alle grote steden staan er tegenwoordig ziekenhuizen.
Net als veel landen in dit deel van de wereld is de economie in Oman sterk afhankelijk van de olie-industrie. Het heeft tot 1967 geduurd tot de eerste olievelden hier gevonden werden maar tegenwoordig wordt er in Oman ongeveer één procent van de wereldwijde olieopbrengst naar boven gepompt.
De hoofdstad Muscat aan de Golf van Oman is zonder twijfel de mooiste stad van Oman. Met name de gelijknamige wijk in de stad is prachtig. Hier vind je het koninklijk paleis van Oman, de grote moskee en meerdere prachtige forten.

Reisprogramma

Vergezicht tijdens de fjordentocht

DAG   1 – 4

Musandam

Musandam in Oman staat bekend als het Noorwegen van Arabië vanwege de schitterende kalkstenen fjorden die mooi afsteken tegen het turquoise zeewater.

De traditionele Mutrah-soek

DAG   5  – 6

Muscat

De hoofdstad Muscat ligt in een rustige baai van de Golf van Oman. De stad bestaat al vele eeuwen en was in vroeger tijden een belangrijk centrum voor de rijke handel over zee tussen oost en west.

De zonsondergang in de woestijn

DAG   7 – 8

Wahibi Sands

De eindeloze zandduinen van de Sharqiya woestijn, ook wel Wahiba Sands genoemd; voldoen in alle opzichten aan het droombeeld van een woestijn.

De souq in Nizwa

DAG   9 – 10

Nizwa

Nizwa is één van de oudste steden van Oman en was vroeger een centrum voor handel en religie. Plan je bezoek aan Nizwa op een vrijdag, want dan vindt de wekelijkse geitenmarkt plaats.

1500 m diepe kloof bij Jebel Shams

DAG   11

Jabal Akhdar

Ten noordoosten van Nizwa lijkt uit het niets een tweeduizend meter hoge kalkstenen rotswand op te rijzen met daar bovenop een plateau vol vruchtbare terrassen.

Wierookboom

DAG   12 – 15

Salalah

Salalah, de hoofdstad van de provincie Dhofar, ligt in het onbekende zuiden van Oman. Wierookhandel heeft in deze provincie al millennia lang een zeer belangrijke rol.