Syrië

Syrië is een land met een lange geschiedenis. Zo is de hoofdstad Damascus de oudste bewoonde stad ter wereld. Daarnaast zijn er vele andere historische steden zoals Bosra, Aleppo en Palmyra. In deze steden en verspreid over het land vind je kastelen, kloosters, ruïnes, moskeeën, tempels, een Romeins theater en vele andere oude bouwwerken uit de oudheid. Het landschap bestaat grotendeels uit woestijn.
Van de bevolking is 74% moslim en 16% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht. De identiteit van Syrië is echter vanouds nadrukkelijk Arabisch, en pas in de tweede plaats islamitisch.
De president Hafez el-Assad heeft het land al heel wat jaren in zijn greep en slaat elke opstand van zijn volk met bloedige hand neer. Het zal een aparte gewaarwording zijn want er blijkt overal geheime dienst rond te lopen….

Reisprogramma

Moslims biddend in de moskee

DAG   1

Damascus

Damascus is de hoofdstad van Syrië. Het is een van de oudste steden ter wereld, mogelijk dé oudste nog bestaande stad ter wereld.

Ridderzaal Krak des Chevaliers

DAG   2

Krak des Chevaliers

De Krak is hét symbool van de kruistochttijd en was een steunpunt van de Hospitaalridders, die meer bekend zijn onder hun latere naam Maltezer Orde.

Moskee Aleppo

DAG   3

Aleppo - Ebla

Aleppo, de grootste stad van Syrië, ligt vlak bij de Turkse grens. Ebla is vooral beroemd om de kleitabletten met een vroege vorm van het spijkerschrift.

Assad stuwmeer

DAG   4

Tabaqah - Resafa

Tabaqah is vooral bekend van het daar in de Eufraat gelegen Assad-stuwmeer. Resafa ook wel Sergiopolis genoemd is een ruïnestad midden in de woestijn.

Palmyra

DAG   5 – 6

Palmyra

Palmyra; bijgenaamd Stad van Duizend Zuilen. is een Syrische archeologische locatie gelegen in het gouvernement Homs.

Maalula

DAG   7 – 8

Maalula

Maalula, samen met twee naburige dorpjes, is de enige regio waar nog westers Aramees gesproken wordt.