Yad Vashem

RONDREIS ISRAËL

Yad Vashem is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. De instelling is gevestigd in Jeruzalem. Yad Vashem betekent gedenkteken (lett.: hand) en naam en is ontleend aan Jesaja 56:5 in de Bijbel.

Het monument bestaat uit een herdenkingsruimte, een historisch museum, een “Hal van de Namen”, een archief, een bibliotheek, het “Dal van de verwoeste gemeenschappen” en een park gewijd aan de mensen die een onderscheiding van Yad Vashem hebben ontvangen, de “Rechtvaardigen onder de Volkeren”. Dat zijn allen niet-Joden die tijdens de vervolging Joden hebben gered. 

In de joodse religie is het van belang dat het lichaam van de overledene na de dood begraven wordt en dat het graf ongeschonden blijft. Van vele Holocaustslachtoffers zijn echter geen stoffelijke resten overgebleven. Daarom heeft Yad Vashem een “Hal van de Namen” die bedoeld is om niet alleen te laten zien welke personen zijn vermoord, maar ook in de plaats te komen van een graf.

 

JERUZALEM

3 NOVEMBER 1995

Om 8:15 uur vertrekken we vandaag voor een tour door nieuw Jeruzalem. Het is niet zo druk op straat omdat vandaag de Sabbat begint. We rijden via de Joods-orthodoxe wijk Mea Shearim naar het Parlementsgebouw. Mea Shearim lijkt wel uitgestorven, het mist de bedrijvigheid van gisteravond, de avond voor de Sabbat. De Knesset, letterlijk: vergadering of samenkomst is het parlement van de staat Israël. Het bestaat uit één Kamer en telt 120 leden, waaronder een voorzitter. Het gebouw waarin het parlement samenkomt, draagt eveneens de naam Knesset; het staat in de wijk Givat Ram in het centrum van Jeruzalem.
Tegenover de Knesset staat een enorme bronzen menora, het symbool van Israël. Een menora is een zevenarmige kandelaar. Het was het oude symbool voor het Hebreeuwse volk en een van de oudste symbolen voor het Jodendom in het algemeen. De menora symboliseert het brandende braambos dat Mozes zag op de berg Sinaï. De traditionele menora heeft zeven armen. Op deze 5 meter hoge en 4 meter brede kandelaar zijn dertig reliëfs aangebracht die gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Joodse volk laten zien. De grote ronde cirkel in het midden van de kandelaar staat voor het geloof in één God, Jahweh.
Hierna bezoeken we een enorme maquette van de Tweede Tempel van Jeruzalem. De joodse tempel stond in Jeruzalem en was het middelpunt van de ceremoniële joodse eredienst.
Bij de verwoesting van de eerste tempel begon de Babylonische ballingschap. Het enige restant van de verwoesting van de tweede tempel is de Westmuur; die we nu kennen als de Klaagmuur. Deze maquette, gebouwd op het terrein van een hotel, laat zien hoe de Tweede Tempel er in het jaar 66 uitzag in een schaal van 1:50. De maquette werd gebouwd in opdracht van de eigenaar van het hotel, Hans Kroch, ter nagedachtenis aan zijn zoon Jacob, die sneuvelde in de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog.

Tijdens elke reis heb je wel van die ‘verplichte’ nummers. Zo ook in Israël. We bezoeken een diamantwinkel waar we kunnen zien hoe diamanten worden geslepen. Natuurlijk is er na de rondleiding een grote winkel waar alles ligt te fonkelen in de vitrines. Israëls diamantindustrie is één van de voornaamste centra van de wereld voor de handel van geslepen en ruwe diamanten.
Nou na dit verplichte nummer rijden we naar het museum Yad Vashem. Het is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Yad Vashem betekent letterlijk: een plaats en een naam. Eén van de monumenten is de vallei van de verwoeste gemeenschappen. Een doolhof van rotsen waar op platen de namen van de 6000 (!) vernietigde Joodse gemeenschappen in Europa zijn aangebracht. Het symboliseert een concentratiekamp waar je niet uit komt (doolhof) alleen door de lucht (gas). Het is op een heel indrukwekkende wijze uitgebeeld en maakt veel indruk. Er zijn ook diverse platen waar veel Nederlandse plaatsnamen op staan.
Een brede laan vormt de toegang tot de andere monumenten. Langs de laan staan bomen, die geplant zijn door mensen die in de oorlog hun leven hebben gewaagd om Joden in veiligheid te brengen. In de Joodse religie is het van belang dat het lichaam van de overledene na de dood begraven wordt, en dat het graf ongeschonden blijft. Van vele Holocaustslachtoffers zijn echter geen stoffelijke resten overgebleven. Daarom heeft Yad Vashem een “Hal van de Namen” die bedoeld is om niet alleen te laten zien welke personen zijn omgebracht, maar ook in de plaats te komen van een graf. In de archieven van het museum is de geschiedenis van de Holocaust opgeslagen. Tienduizenden persoonlijke getuigenissen zijn op video gezet of op schrift gesteld; er worden enorme hoeveelheden fotomateriaal en duizenden filmtitels in vele talen bewaard. Verder herbergt het archief miljoenen pagina’s nooit gepubliceerde documenten, van de nazi’s, van individuele Joden en Joodse instellingen, bezittingen, processen, gedeporteerden en overlevenden. John kan hier wel een paar weken doorbrengen. Maar we hebben maar een paar uur de tijd hier (veel tekort) dus moeten we keuzes maken. We bezoeken eerst het historisch museum waar je uit respect begrijpelijk geen foto’s mag maken. Dan bezoeken we misschien wel het meest aangrijpende monument namelijk de ruimte waar de anderhalf miljoen kinderen die tijdens de Holocaust zijn omgekomen worden herdacht. Op de tast loop je in een verduisterde grot, je kunt je alleen vasthouden aan een reling langs de kant, waarin vijf kaarsen door vele spiegels voor eindeloos weerkaatsende duizenden lichtpuntjes zorgen. Tussen de spiegels hangen foto’s van kinderen en continue worden er namen van kinderen opgenoemd met hun leeftijden die de Holocaust niet hebben overleefd. Het is zo aangrijpend en op zo’n mooie gepaste wijze gedaan dat je je ogen niet droog kunt houden. We bezoeken ook de Hal van de eeuwige vlam waar de namen van de 22 grootste vernietigingskampen op de grond zijn weergegeven. Er zijn ook monumenten die de mensen herdenken die Joden hebben gered; zoals de Zuil van de heldendom. We hebben lang niet alles kunnen zien en moeten echt een keer terug naar dit indrukwekkende museum. Bij Yad Vashem is ook een winkel; dus John kan zijn documentatiemateriaal van de WO II aanvullen met een aantal mooie boeken; natuurlijk loodzwaar maar wat maakt dat uit. Als we terugrijden naar het hotel is het stil in de bus. Ieder met zijn eigen gedachten bij wat hij of zij heeft gezien.

Rond 16:00 uur zijn we weer terug in ons hotel in Jeruzalem. Het is uitgestorven op straat. Waar de afgelopen dagen voor het hotel nog massa’s auto’s reden is nu geen auto op de weg te bekennen. Om precies 16:22 bij zonsondergang begint de sabbat. De sabbat begint dus op vrijdagavond met zonsondergang en eindigt ongeveer 25 uur later, op zaterdagavond wanneer het volledig donker is. Vroeger bepaalde men deze tijdstippen zodra drie sterren zichtbaar werden in de donker wordende lucht, of gebruikte men een zogenaamde Sabbatklok. Tegenwoordig zijn hiervoor nauwkeurige tabellen. De sabbat is in de joodse religie een van de tekens van het verbond tussen God en het Joodse volk. De viering van de sabbat is voorgeschreven in de Tien Geboden. Aan het ingrijpende voorschrift dat men geen vuur mag ontsteken, wordt strikt de hand gehouden door zowel religieuze als traditionele joden. Heden ten dage betekent dit bijvoorbeeld dat men geen gas aansteekt en ook geen elektriciteit aanzet. Tijdens de sabbat wordt dan ook geen auto gereden, worden geen elektrische apparaten gebruikt. Voor het aan- en uitzetten van elektrisch licht wordt soms een dienst verleend door een (niet joodse) buurman, een niet-jood die op de sabbat hulp verleent als vriendendienst aan een joodse familie.
In het hotel werkt de televisie niet; de lift in het hotel gaat automatisch naar boven en beneden, je hoeft geen knop hiervoor in te drukken. Er is geen tosti te bestellen want daar heeft men elektriciteit voor nodig. Bij het diner ’s avonds is het zelfbediening, er mag niet gerookt worden. De enige mensen die werken in het hotel zijn niet-Joden. Het leven staat eigenlijk gewoon stil.