Nerja

RONDREIS ANDALUSIË

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Nerja is het Balkon van Europa: een prachtig terras gebouwd op een 23 meter hoge klif met panoramische uitzichten over de omgeving. Het terras bevindt zich op de plek van een 9e-eeuwse verdedigingstoren, onderdeel van een Moors fort. In de vijftiende eeuw heroverden de christenen de stad en noemden de verdedigingstoren La Batería: nog altijd herinneren de twee kanonnen op het balkon aan deze tijd. In de negentiende eeuw werd de plek door koning Alfonso XII omgedoopt tot Balkon van Europa. Aangrenzend aan het terras ligt een promenade, vol met gezellige restaurants en terrasjes.

In 711 na Christus vielen de Moren Spanje binnen. Eeuwenlang zwaaiden ze de scepter in Nerja. Tijdens de Moorse bezetting heette het stadje Narixa, wat ‘overvloed aan water’ betekent. In de vijftiende eeuw heroverden de christenen het stadje. Eind zestiende eeuw kwam de rietsuikerproductie op gang: tot begin twintigste eeuw bleef dit een belangrijke inkomstenbron in de regio. 

CABO DE GATA – NERJA – MÁLAGA- EINDHOVEN

23 MAART 2018

Het is wat meer bewolkt, bijna windstil maar de zon schijnt nog wel hoewel er ook voor vandaag weer regen wordt verwacht.
Vandaag rijden we terug naar Málaga via Nerja. We checken uit en om 11:30 uur haalt José ons weer op. We hebben de afgelopen drie weken een hartelijke band opgebouwd met José ondanks het feit dat hij nauwelijks Engels spreekt. De afstand van Cabo de Gata naar Málaga is zo’n 260 km. Op onze weg terug langs de kust wordt het landschap totaal gedomineerd door de plastic kassen. Zo ver als je kunt kijken zie je wit glimmend plastic. Geen olijfboom hier meer te zien alleen plastic, plastic en nog eens plastic kassen. Na zo’n 140 !!!km zijn we verlost van deze landschapsvervuiling en genieten we weer van het berglandschap langs de kust.
Om 13:00 uur arriveren we in Nerja. Nerja heeft nog niet zo geleden van de gevolgen van de verstedelijking en massale bouw zoals aan de westelijke kant van Málaga. Je ziet hier nog typische straten en pleinen van wat ooit een vissersdorp was.
In tegenstelling tot de lange en brede stranden van de westelijke Costa del Sol, vind je als gevolg van de nabijheid van de uitlopers van de Sierra Nevada, charmante baaien en wilde kliffen. Nerja staat bekend om zijn prachtige kust, waar de bergen en de zee samensmelten tot de indrukwekkende kliffen van Maro Na een korte wandeling door het centrum bereiken we het Balkon van Europa, een prachtig uitkijkpunt dat wordt omsloten door twee beschutte stranden met uitzicht op de genoemde kliffen. Het waait enorm hard, de zon is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor regenwolken. We bezoeken nog de El Salvador-kerk die in het centrum ligt en voor de rest zijn er naast wat leuke straatjes heel veel souvenirwinkeltjes en restaurantjes. We besluiten maar om ergens te gaan lunchen want José komt ons pas on 16:30 uur ophalen. We slenteren maar wat rond. We zijn moe en willen nu gewoon naar huis. 

Eindelijk is het 16:30 uur en rijden we in een uurtje naar de luchthaven van Málaga. We nemen afscheid van José, die het er moeilijk mee heeft, wij ook! Nu snel koffers droppen en we hebben maar 1 kg overgewicht; maar hoeven niets bij te betalen. Om 19:00 kunnen we boarden en om 19:15 uur zitten we in het vliegtuig. Na een half uurtje stijgen we op. Rond 22:30 uur landen we op de luchthaven van Eindhoven. Ons Andalusische avontuur is ten einde. We hebben ongelooflijk veel gezien, erg aardige mensen ontmoet en Iván, zijn gidsen en José onze chauffeur zullen we nooit vergeten! Zij waren de kers op de taart tijdens onze ontdekkingsreis naar de Andalusische manier van leven; ondanks het slechte weer!