Port Vell

STEDENTRIP BARCELONA

Port Vell is het oudste gedeelte van de haven van Barcelona. De haven is totaal gerenoveerd als onderdeel van een stadsvernieuwing voorafgaand aan de Olympische Zomerspelen van 1992. Hiervoor was het havengebied een vervallen gebied met lege pakhuizen, rangeerterreinen en havenfabrieken.

Nu is de haven Port Vell in Barcelona een belangrijke toeristische trekpleister met het Maremàgnum (een winkelcentrum dat behalve winkels ook een bioscoop, bars en restaurants heeft), IMAX Port Vell en Europa’s grootste aquarium met daarin 8000 vissen en 11 haaien in 22 bassins gevuld met zes miljoen liter zeewater. Een voetgangersbrug, genaamd Rambla de Mar, verbindt de drukke straat La Rambla met de haven van Port Vell. De brug naar de haven ligt  vlakbij het standbeeld van Columbus.

PORT VELL

15 SEPTEMBER 2009

We staan vandaag weer om 7:00 uur op. Gaan beneden in het hotel ontbijten. Op zichzelf is de ontbijtzaal niet echt gezellig en vormt een grote tegenstelling met de rest van het hotel. Jammer genoeg regent het weer en besluiten we maar om zoveel mogelijk overdekte bezienswaardigheden te bezoeken.
Paraplu mee en we lopen naar een zijstraat van La Rambla. Daar ligt het Palau Guëll. Dit in 1889 voltooide neogotische paleis wordt beschouwd als een van Gaudi’s belangrijkste werken. De rijke Catalaanse industrieel Güell liet in 1886 Palau Güell bouwen naar een ontwerp van Gaudi. Dit gebouw was de eerste grote seculiere bouwopdracht van Gaudi en werd voltooid in 1890. Inmiddels staat Palau Güell net als alle andere werken van Gaudi in Barcelona op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Aan de voorgevel vallen de twee grote poorten op, waarlangs de paardenkoetsen vroeger binnenreden. Van buiten zien we mooi gekleurde, apart gevormde torens…. maar daar blijft het ook bij. Helaas mogen we alleen de kelder bezoeken i.v.m. restauratiewerkzaamheden waardoor het allemaal wat tegenvalt. Hierna lopen we naar Port Vell, wat in het Nederlands oude haven betekent. Voor de Olympische Spelen in 1992 is dit verpauperde havengebied helemaal opgeknapt met de bouw van het Maremagnum complex met diverse restaurants, IMAX-bioscoop, diverse musea, natuurlijk overal kunst en een van de grootste aquaria in Europa. Een voetgangersbrug, Rambla de Mar, verbindt La Rambla met Port Vell. Er liggen veel drijvende kunstwerken in de haven, een erg leuk gezicht. Terwijl het nog steeds regent bezoeken wij het aquarium. Er zijn 3 grote watertanks: het Oceanarium, een tank gewijd aan de tropische wateren en een laatste gewijd aan de Middellandse Zee. Je vindt er verder maar liefst 35 verschillende aquariums met 450 verschillende diersoorten, in totaal 11.000 dieren. Vooral de onderwatertunnel van 85 meter is een speciale ervaring. Dit is Europa’s grootste aquarium met alleen daarin 8000 vissen en 11 haaien. Laat in de middag gaan we terug naar het hotel. Het is nog steeds regenachtig. Ook die avond eten we in het hotel en hopen dat morgen de zon weer tevoorschijn zal komen achter de nu nog donkere wolken.