Hongkong Island

RONDREIS HONGKONG

Hongkong is een eiland in het zuidelijke deel van Hongkong. Er wonen ongeveer 1,3 miljoen inwoners op 80,4 km². Het is het grootste eiland na Lantau. Het is van het noordelijker gelegen Kowloon gescheiden door Victoria Harbour.

In het district Hongkong Island ligt het historische Victoria City en in Central bevindt zich het central business district van Hongkong.

Als men Hongkong (eigenlijk dus Hongkong Island) bedoelt, bedoelt men vaak dit district.

OP WEG NAAR HONGKONG

5 MAART 1997

We vertrekken om 10:30 uur naar Schiphol om een kleine week de sfeer in Hongkong op te snuiven. Om 11:45 uur komen we op de luchthaven aan, we checken in en melden ons om 13:35 uur (boarding-time) bij pier G3. Om 14:40 uur stijgen we op. We hebben zo’n 9300 km voor de boeg en zullen er ongeveer 11 uur en 10 minuten over vliegen. We vliegen met Cathay Pacific. De stewardessen delen mooie menukaarten uit van hetgeen we tijdens de vlucht allemaal voorgeschoteld zullen krijgen. Nou dat ziet er goed uit! De menukaart is in het Engels en in het Chinees. Om 8:00 uur vertrekken we naar Schiphol. We checken in voor onze vlucht naar Vietnam. Om 11:50 uur hangen we in de lucht naar Singapore waar we een tussenstop hebben om later verder door te vliegen naar Hanoi.

HONGKONG ISLAND

6 MAART 1997

We hebben een goede vlucht en op donderdag 6 maart 9:00 uur lokale tijd (In Hongkong is het 7 uur later dan in Nederland) landen we op de luchthaven in Hongkong, midden in de stad gelegen. Bij de landing vliegen we heel laag over de flatgebouwen. Je kunt de was van de stokken, die uit de ramen hangen om de was te drogen, bijna ‘afplukken’. Je hebt soms zelfs het gevoel dat je in de huizen kunt kijken en zelfs kunt zien wat er op hun bord ligt. De landingsbaan is ook heel kort. Een paar meter voor de zee staan we stil! Gelukkig maar. Een heel aparte ervaring. Dit zal over een paar jaar verleden tijd zijn als het nieuwe vliegveld, wat midden in zee wordt gebouwd, klaar zal zijn. We zijn in ieder geval veilig geland op deze speciale dag dat John zijn 44e verjaardag viert!
Onze koffers zijn er snel, door de douane en dan rijden we door het drukke centrum naar ons hotel, Empire Hotel, wat in Hongkong Island ligt in het district Wanchai. Rond 11:00 uur zijn we er. Via de televisie op de kamer worden we welkom geheten. Elke keer flikkeren onze namen op het scherm. Vanuit ons hotel kijken we op allerlei torenhoge flats. Ons hotel ligt midden in het noorden van Hongkong Island waar het economische, financiële en administratieve centrum wordt gevormd van deze metropool. We gaan eerst maar eens even bijslapen. Rond 16:30 uur staan we op, voelen ons heel wat ‘frisser’ en gaan de buurt verkennen bij het hotel. Hongkong bestaat uit vele eilandjes waarvan Hongkong eiland, Kowloon, The New Terretories en Lantau Island de grootste zijn. Op een oppervlakte van 1070 km2 leven ruim 6 miljoen mensen. Op sommige plaatsen zijn er concentraties van 130.000 mensen op één km2. Dat wil zeggen dat er per persoon minder dan 8 m2 woongebied is. Dat is ook meteen het grootste probleem voor Hongkong, het ruimtegebrek. Wat een drukte op straat, dat kan ook niet anders met een bevolking van ruim 6 miljoen inwoners op een stukje grond dat net zo groot is als de provincie Noord-Brabant.

Aan de dubbeldekkers die rondrijden is al meteen duidelijk te zien dat Hongkong een Britse kroonkolonie is; nog voor een paar maanden…. Maar je kunt meteen zien dat de Chinese en Europese gebruiken naadloos in elkaar overgaan. We lopen nog langs wat eetstalletjes in de buurt van ons hotel. Toch besluiten we om die avond in ons hotel te eten.
Ondanks het feit dat het een Britse kroonkolonie is en we in een zakenhotel logeren, spreken de mensen nauwelijks Engels. De dinerkaart is dan ook een kaart met allemaal plaatjes waar de hapjes op staan. Je moet aanwijzen wat je wilt eten want als je het in het Engels verteld begrijpen ze er geen snars van. In het restaurant gedeelte wordt een irritant pianomuziekje gedraaid, maar wij eten heerlijk en toasten op John’s zijn verjaardag. We gaan vroeg naar bed zodat we morgen super fit zijn voor de eerste excursiedag.

HONGKONG ISLAND

7 MAART 1997

We hebben lekker geslapen. Na het ontbijt, wat echt niets voorstelt hier en waar je dan nog omgerekend bijna 40 gulden p.p. voor betaald…., gaan we met een gids op pad. We rijden eerst naar Victoria Peak. Het verkeer zit op weg naar Victoria Peak helemaal vast. Je kunt ook met een soort treinlift naar boven gaan maar wij gaan met de bus zodat we van het landschap kunnen genieten. Victoria Peak is de 610m hoge berg van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de vele flatgebouwen van Hongkong-Island. Vanzelfsprekend hebben ze er een grote toeristische attractie van gemaakt met talloze winkeltjes en fonteinen. We hebben pech want het uitzicht is niet zo goed vanwege de zware bewolking. Maar we zien wel enkele torenhoge flats die op zichzelf ook al indrukwekkend zijn.
Hierna rijden we naar Aberdeen Harbour waar we een boottocht maken. Aberdeen is een van de oudste nederzettingen op Hongkong Island. Aan boord van een jonk, passeren we al meteen aan de linkerkant van de haven, Jumbo, het grootste drijvende restaurant ter wereld waar zo’n 2000 mensen tegelijk kunnen eten. Nog niet zo lang geleden was Aberdeen een klein vissersstadje waar honderden sampans en jonken een drijvende stad vormden. Maar oprukkende flatgebouwen zorgen ervoor dat het leefgebied van deze bootmensen steeds kleiner wordt. De verwachting is dat wanneer Hongkong tot China behoort dit water snel zal worden gedempt zodat er nog meer enorme flatgebouwen kunnen worden neergezet om het nijpende woningtekort weer een beetje op te lossen.

Hierna rijden we naar de Stanley Market. Deze markt in het gezellige dorpje Stanley aan de zuidkust van Hongkong Eiland is enorm populair bij de lokale bevolking vanwege de enorme selectie van merkkleding, juwelen, meubels, souvenirs, ornamenten en oriëntaalse hebbedingen in een wirwar van straatjes. Je kunt ook je naam in Chinese karakters laten schrijven, wat we natuurlijk doen. Of het klopt wat de man kunstig met een penseel op een vel papier tekent, weten we niet, maar het ziet er mooi uit en we zijn weer 1560 HKD (Hongkong dollar) lichter. Hierna brengen we nog een ‘verplicht’ bezoek aan een juwelier. Tja dat heb je met die excursies….. het venijn zit hem altijd in de staart met de winkeltjes waar de gidsen hun provisie kunnen opstrijken.
Het geld vliegt er hier doorheen. Gelukkig hebben we om de hoek van ons hotel een geldautomaat gevonden. De eerste keer is het nog al eng, alleen maar Chinese karakters en we zijn als de dood dat ons pasje wordt ingeslikt. Maar het lukt. Later zal blijken dat we elke dag voor we op pad gaan eerst moeten pinnen. Zo heb je iets in je portemonnee en zo is het op. De HKD’s vliegen er hier doorheen.

Na onze lunch gaan we naar Kowloon. Kowloon was, na Hongkong-eiland, het eerste gebied dat in 1849 onder bewind van het Verenigd Koninkrijk kwam te staan, en uiteindelijk een deel van de kroonkolonie Hongkong zou worden. Tezamen met Hong Kong Island is Kowloon goed voor 47% van het totale bevolkingsaantal van Hongkong. Letterlijk betekent Kowloon ‘9 draken’. De oorsprong van de naam is nog onduidelijk. De legende wil dat de laatste keizer van de Song-dynastie op de vlucht was, en daarbij op het huidige Hong Kong Island verzeild raakte. ’s Avonds stond hij op een berg in de richting van Kowloon en China te kijken, en zei hij: ‘Ik zie 8 draken’. Daarmee bedoelde hij de 8 bergtoppen in de New Territories. Eén van zijn getrouwen antwoordde daarop: ‘Ik zie er 9.’ De negende draak was de keizer, die voor hem stond. Het symbool van de keizer in China was immers de draak.
Kownloon is zo’n 10km2 groot en een waar winkelparadijs. We lopen naar de Star Ferry Pier zodat we ons onderweg kunnen vergapen aan de torenhoge flats met grote reclameletters. Er zijn verschillende pieren, maar wij gaan maar staan waar al een rij mensen staat. Maar dan zien we dat in de verkeerde rij staan. We moeten pier 6 hebben die naar Kowloon gaat. We hoeven maar even te wachten en boot komt er al aan. Binnen zo’n 20 minuten zijn we aan de overkant. Via een paar straatjes lopen we naar dé straat van Kowloon, Nathan Road. Hier is het een en al reclameborden en er zijn veel winkels gevestigd. Het is een grote mierenhoop, het krioelt van de mensen, de auto’s en winkels.
De hele middag lopen we in Kowloon en doen wat inkopen. We willen graag bij avond die flitsende neon-reclameborden zien. Dus wachten we tot het donker is. Het is het wachten waard. Een kleurrijk geheel met duizenden mensen en de files op Nathan Road. ‘s-Avonds gaan we met de star-ferry weer terug maar Hongkong-Island. We zijn doodop van het lopen en van het ‘zeulen’ van onze inkopen, die worden steeds zwaarder en zwaarder. Maar ook dat wordt beloond. Vanaf de ferry is het een mooi gezicht om Hongkong-Island in het licht te zien. Als we bij de aanlegsteiger op Hongkong-Island aankomen, besluiten we om geen taxi te nemen; het is tenslotte maar een stukje lopen. Tja, dat was vanmiddag toen we nog ‘fris’ waren. Bij elke kruising denken we dat we er zijn. Maar in het donker lijken al die lichtreclames en kruisingen op elkaar. Uitgeput komen we in ons hotel aan. Te moe om nog iets te eten, gaan we meteen onder zeil!