Frigiliana

RONDREIS ANDALUSIË

Zodra je Frigiliana in komt voel je al de romantische sfeer welke dit witte dorpje uitstraalt, echt Spanje. De smalle autovrije straatjes met de wit geschilderde huisjes met rode leien daken geven je meteen een Spaans gevoel. Het is niet voor niets uitgeroepen tot het ‘mooiste dorp van Andalusië’ en zelfs al eens tot het mooiste van Spanje. Frigiliana is een van de best bewaarde Moorse dorpen. Frigiliana is in twee delen verdeeld, een oud en nieuw gedeelte, het oude gedeelte is hoger gelegen dan het nieuwe gedeelte. Het oude gedeelte is het mooist, je moet er even voor klimmen maar dan heb je een schitterend uitzicht! Als je door het oude gedeelte loopt dan lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan. Dit merk je vooral als je door het oude stadscentrum van dit dorpje heen loopt. Op iedere hoek kan je weer een nieuwe verrassing verwachten als je slentert door de smalle slingerende straatjes van Frigiliana. Vroeger waren het de Moren die het hier voor het zeggen hadden. Dit is overal aan terug te zien omdat het in de oude stijl bewaard is gebleven. Van het oude stadscentrum wordt beweerd dat het het best bewaard gebleven historische stadscentra in de provincie Málaga is. Het is daardoor benoemd tot nationaal erfgoed.

MÁLAGA – FRIGILIANA  – GRANADA         17 MAART 2018

Vannacht is er weer een cruiseschip voor anker gegaan in de haven van Málaga en de Ferry van Melilla is ook weer binnen gekomen. Vandaag verlaten wij Málaga. Rond het hotel leven veel eekhoorns die de restjes opzoeken die dagjesmensen op de berg Gibralfaro achterlaten als ze het kasteel bezoeken. De eekhoorns zijn zo goed als niet bang voor de mensen. Het is een beetje zonnig maar bewolkt als we om 9:30 uur vertrekken. Onze eindbestemming vandaag is Granada. Het centrum van Málaga is uitgestorven. Het is duidelijk zaterdag en nog vroeg. We laten snel het centrum achter ons en via de snelweg rijden we naar onze eerste stop voor vandaag, het dorpje Frigiliana waar we om 10:15 uur arriveren. Het stadje lijkt wel tegen de berg geplakt. We kunnen hier op eigen gelegenheid tot 12:00 uur rondslenteren. Frigiliana ligt 7 kilometer landinwaarts ten noorden van Nerja. Het pittoreske dorp telt tegenwoordig meer dan 3.000 inwoners. Frigiliana is gebouwd op de helling van de berg El Fuerte. Bovenop zijn overblijfselen te vinden van een oud fort. Dit was de plek waar de Moorse opstand in 1569 door de christenen bloedig werd neergeslagen. Naar zeggen verkoos een aantal Moren de dodelijke val van de kasteelmuren boven gevangenname door de Spanjaarden en zijn er nog altijd menselijke resten te vinden. De oude dorpskern van Frigiliana, ook wel de stad van drie culturen genoemd, de joodse, moslim en christelijke, bestaat uit klinkerstraatjes en trappen, aan weerszijden geflankeerd door witgekalkte huizen. Aan de muren hangen plantenbakken met geraniums, vlijtige liesjes en andere bloeiende planten. Ramen en balkons zijn afgezet met smeedijzeren spijlen, die scherp contrasteren met de witte achtergrond. De keien in de smalle, soms steil omhoog en omlaag lopende steegjes zijn in vrolijke patronen met krullen, cirkels en sterren gelegd. De straatnamen herinneren nog aan de Moorse tijd. We bezoeken in Frigiliana nog de San Antonio kerk waarna we om 12:00 uur onze tocht naar Granada vervolgen.

We rijden tot Salobrena langs de kust met langs de weg mimosa’s die geel kleuren, regelmatig een tunnel, soms wel met een lengte van meer dan 2 km. Olijfbomen in overvloed, avocadobomen, terraslandbouw en witte dorpjes of wat verdwaalde huisjes tegen de hellingen en altijd de zee aan onze rechterzijde met vaak een dik zwart wolkendek dat elk moment kan uitregenen. We hebben de provincie Málaga achter ons gelaten en bevinden ons nu in de provincie Granada. De bergen worden hier vaak overspannen met enorme viaducten. Als we bijna bij Granada zijn, zien we de eerste uitlopers van de Siërra Nevada met sneeuw bedekte toppen en hellingen vol met in bloei staande amandelbomen.
Om 13:00 uur worden we door José Antonio voor het Marriot hotel afgezet, AC Palacio de Santa Paulo. José zien we dinsdag weer. We hebben een junior-suite in het historische gedeelte van het hotel. Nou hier houden we het wel vier nachten vol. Maar het regent zo hard dat we besluiten om niet alvast de stad een beetje te gaan verkennen. De verkoudheid bij John laat dat ook niet toe. We lunchen laat in het hotel en houden de rest van de dag RUST. Ook wel fijn als je vakantie hebt. Wat lezen en de belevenissen van de afgelopen twee weken de revue laten passeren. En het regent nog steeds non-stop wat volgens de weersverwachting nog de hele nacht en ochtend zal doorgaan.