Chatuchak Weekendmarkt

STEDENTRIP BANGKOK

Chatuchak is een markt in Bangkok. De markt wordt beschouwd als een van de grootste ter wereld en wordt gepromoot onder de bijnaam “de moeder van alle markten”. In de volksmond wordt de markt ook wel JJ genoemd.

De markt beslaat een gebied van ongeveer 0,1 km². Er staan zo’n 15.000 stalletjes en de markt is elke zaterdag en zondag geopend. Ook doordeweeks zijn sommige gedeeltes van de markt open. Elk weekend bezoeken ongeveer 300.000 mensen de markt. De markt heeft een enorme verscheidenheid aan producten zoals huishoudtoebehoren, ambachten, godsdienstige artefacten, kunst, antiquiteiten, levende dieren, boeken, muziek, kleren, voedsel, installaties en bloemen.

BANGKOK  – CHATUCHAK

19 NOVEMBER 2006

We hebben vandaag uitgeslapen tot 6:45 uur, wat erg luxe is tijdens deze vakantie. We ontbijten, pakken onze spullen en worden om 8:30 uur opgehaald door Patt. Vandaag rijden we naar de Chatuchakmarkt buiten het centrum van Bangkok. Deze markt is alleen op zaterdag en zondag geopend en is de grootste markt van Thailand. Het is eigenlijk een chaotische verzameling van zo’n 6000 kramen die bij elkaar ongeveer 5 voetbalvelden beslaan. Elk weekend bezoeken ongeveer 300.000 mensen de markt. De markt heeft een enorme verscheidenheid aan producten zoals huishoudtoebehoren, ambachten, godsdienstige artefacten, kunst, antiquiteiten, levende dieren, boeken, muziek, kleren, voedsel, installaties en bloemen. Er rijden zelfs een soort pendelbusjes die de bezoekers van het ene gedeelte naar het andere gedeelte van de markt brengen.
We hebben geluk want rond 9:15 uur als we arriveren is het nog niet zo druk. In de loop van de ochtend ervaren we zelf dat het een grote mierenhoop van mensen wordt. Zelfs op deze grote markt zijn er geestenhuisjes en offeraltaartjes. Een offeraltaar valt wel heel erg op omdat jongeren er flesjes met roze/rode limonade offeren om aan een geliefde te komen. Zo is er ook een dierenafdeling. Honden, vissen, schildpadden, eekhoorntjes, kevers etc. etc. Wij, westerlingen vinden dit bedenkelijk maar hier is het normaal. Patt vertelt dat er al een grote verandering is doorgevoerd. Vroeger kon je hier namelijk ook apen en andere beschermde dieren kopen. Gelukkig is dit nu verboden.

Rond twee uur, houden we het voor gezien en verlaten de markt. Zover als je kunt kijken zie je geparkeerde brommers staan. Alsof er nog niet genoeg te koop is; naast de markt staat J.J Mall, een winkelcentrum met meer dan 1250 winkels. 

Rond 16:00 uur zijn we weer terug in het hotel en drinken we samen met onze gids nog een kopje thee in de lobby. We gaan die avond vroeg naar bed (21:00 uur) want morgen gaat de wekker al om 5:15 uur af.