The Grand Palace

STEDENTRIP BANGKOK

De Ping en de Nan, twee grote rivieren in het noorden, komen samen en vormen de Chao Phraya. Aan deze brede rivier ligt de wereldstad Bangkok. Vanaf 1782 is Bangkok de hoofdstad van Thailand. Vele kanalen (klongs) doorsnijden de stad en vormen de levensaders. Bangkok bestaat uit diverse wijken, waarvan de oude stad, Chinatown, Dusit, de moderne stad, en Thon Buri de belangrijkste zijn.
In de oude stad staat het Grand Palace en Wat Pho. Chinatown is een van de meest sfeervolle gedeeltes van Bangkok. Hier is het altijd een drukte van jewelste met veel verkeer, allerlei markten, felle kleuren en doordringende geuren.

BANGKOK  – THE GRAND PALACE

14 NOVEMBER 2006

Jawel, vandaag staan we weer om 5:45 uur op. We hebben allebei heel goed geslapen en zijn weer fit voor een nieuwe dag. Na het ontbijt vertrekken we om 7:45 uur naar het Grote Paleis en de Wat Phra Keo. Het is behoorlijk druk op de weg en om 8:20 uur zet de taxichauffeur ons netjes af voor de poorten van het Koninklijk Paleis. Er staan al behoorlijk wat mensen, maar we moeten toch nog even geduld hebben. De kassa’s voor de toegangskaarten gaan pas om 8:30 uur open. We zijn als eersten binnen de poorten van het paleis en kunnen meteen onze video-opnames en foto’s maken zonder toeristen erop. Binnen een half uurtje kun je over de koppen lopen.
De bouw van dit opmerkelijke complex begon in 1782 ter gelegenheid van de stichting van de nieuwe hoofdstad. Het zou de heilige smaragden Boeddha herbergen en dienst doen als residentie. Het paleis- en tempelcomplex ligt aan de Chao Phraya rivier en wordt omheind door een 1900m lange muur. Het complex bestaat eigenlijk uit twee gedeelten Het éne gedeelte met het Wat Phra Keo complex met allerlei bijgebouwen en het andere gedeelte met het koninklijk paleis. De koninklijke familie woont hier niet meer maar de wat Phra Keo met de heiligen smaragden Boeddha is nog steeds de heiligste tempel van Thailand. Het opvallende is dat de Smaragden Boeddha uit één stuk jade is gemaakt. Het beeldje is zo’n 70 cm hoog. Binnen de bot van de Wat Phra Keo mogen geen foto’s worden gemaakt. Schoenen uit en je wordt gemaand om te gaan zitten om zo je nederigheid te tonen. Met de mond open, bewonderen we het kleine beeldje wat omgeven is met allerlei pracht en praal. De verschillende gebouwen, zoals een bibliotheek, een gebouw met 7 beelden van overleden koningen van de regerende dynastie zijn allemaal rijk gedecoreerd en alleen van buiten te bewonderen. Ze worden omgeven door allerlei mythische figuren en zgn. kinnari’s (half vrouw – half leeuw) of kinnara’s ( half vogel – half man)
Omdat het bij het Grand Palace zo druk is besluiten we om op een andere dag in de morgen terug te komen.

Het is inmiddels 11:30 uur en we lopen naar de Wat Mahathat die een stukje verderop ligt. Het gebied rond deze wat is één groot boeddhistisch centrum. Helaas zijn ze de Wat Mahathat aan het restaureren. Op het zelfde terrein staat ook één van de twee boeddhistische universiteiten van Bangkok.
Om de hoek bij de Wat Mahathat, vlakbij Sanam Luang ligt een amuletten- en kruidenmarkt. Kooplui stallen hun koopwaar uit op kleedjes, anderen doen het wat luxer met een kraampje of tafeltje. Je ziet mensen met een loep de amuletten bekijken om te zien of de inscripties en afbeeldingen onbeschadigd zijn. De amuletten zijn kleine afbeeldingen van Boeddha en goden uit het hindoeïsme die voornamelijk ter bescherming van de drager moeten dienen. Op de markt zie je veel monniken maar ook politieagenten lopen, die amuletten willen kopen om zo een beroep te kunnen doen op de geheime krachten van deze amuletten. Naast de vele straatverkopers zijn er ook de nodige winkels met medicijnen op kruidenbasis en traditionele massage en andere religieuze koopwaar. Via de lucht van tijgerbalsem lopen we naar een andere markt. We eindigen onze wandeling bij een werkplaats waar Boeddhabeelden worden gemaakt maar ook beelden van bekende monniken. Het is best wel een komisch gezicht om een beeld van een monnik te zien met een bril op.

Rond 13:00 uur nemen we een taxi naar het hotel. Even verfrissen en een kleine lunch. Na een uurtje gaan we wat wandelen in de buurt van ons hotel en alvast eens rondkijken of we een mooie Boeddha kunnen vinden voor in huis. Rond 16:30 uur zijn we weer terug in het hotel. Een snelle douche en een snelle hap in Next 2 want we worden vanavond al om 18:00 uur opgehaald door onze gids Patt voor een bezoek aan Patpong. We rijden in het drukke verkeer naar Silom Road, dé winkelstraat van Bangkok. In de zijstraten vindt elke avond tot diep in de nacht een markt plaats waar allerlei gekopieerde handel van T-shirts, tassen brillen en horloges wordt aangeboden. Daarom heen de vele bars en nachtclubs waar de seksindustrie weeldig floreert. Al om 18:30 uur zie je de jonge meisjes dansen in de bars, vaak voor oude mannen. Hier wordt seks verkocht alsof het een T-shirt of Rolex is. Altijd worden hiervoor meisjes, zeg maar gerust kinderen, geronseld uit arme families. Tussen de bars staan allerlei schaaltjes met offergaven voor de goden. We zijn een beetje aan de vroege kant want de meeste kraampjes met nepartikelen moeten nog worden opgebouwd. We hebben het gezien maar het is niet echt aan ons besteed. Na ons bezoek aan Patpong rijden we naar het Asia Hotel. Dit hotel roept een hele hoop herinneringen bij ons op van 14 jaar geleden, toen we elkaar hebben leren kennen tijdens onze eerste kennismaking met Azië. Er is veel veranderd in het hotel (mocht ook wel). Om 20:15 uur start hier de Calypsoshow met in de hoofdrol de ladyboys. Sommige zijn al zover omgebouwd dat het gewoon beeldschone vrouwen zijn geworden met alles erop en eraan en ook nog in de juiste proporties! Bij sommigen kun je zien dat er nog het nodige moet gebeuren of je blijft mannelijke trekjes zien. Onze zitplaatsen zijn niet super maar de show daarentegen wel. De ondertoon is serieus, prachtige kostuums en veel variatie. Kortom heel professioneel opgezet. Na het slotlied – I am what I am – van Gloria Gaynor voelt het ook meteen als een soort statement aan. Na de voorstelling kun je nog met één van de sterren op de foto. Wij rijden rond 22:00 uur weer terug naar ons hotel, drinken nog wat in de bar want morgen kunnen we toch ‘uitslapen’ tot 6:15 uur!