Muay Thai

STEDENTRIP BANGKOK

Thaiboksen ofwel Muay Thai is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. De sport kent zijn oorsprong in Khmer-rijk en de Thailand. Het thaiboksen is niet enkel meer in Thailand populair, maar over de hele wereld wordt deze sport actief beoefend. Het huidige muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran genoemd. Vanuit het dodelijke muay boran (oude boksen) is het huidige wedstrijd gerichte muay Thai ontstaan. Veel muay boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn.

Bij het thaiboksen waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan is men echter toch wel gebonden aan regels. Toegestaan is het gebruik van vuisten, ellebogen, knieën en benen. De techniek van het gebruik van de vuisten is ongeveer gelijk aan die in het boksen; het verschil zit hem in het gebruik van de knieën, ellebogen en benen.

BANGKOK  – THAIBOKSEN

16 NOVEMBER 2006

We hebben lekker tot 8:00 uur uitgeslapen. We komen maar moeizaam op gang. Om 9:00 uur gaan we ontbijten om daarna op ons gemak nog eens een keer door Chinatown te slenteren. Om 10:15 uur nemen we een taxi. De taxichauffeur probeert ons naar allerlei andere locaties te brengen. Vastbesloten als we zijn, willen we maar een richting op en dat is de Yaorawat Street, de hoofdstraat van Chinatown. Aan het begin van de Yaorawat Street staat een mooie Chinese boog. Direct achter de boog ligt een ziekenhuis met een eigen tempel. Het is heerlijk om langs de verschillende winkeltjes te slenteren en je telkens weer te verbazen over wat je allemaal ziet. Het is een drukte van jewelste. Rond 14:00 uur lopen we vanaf Chinatown terug naar ons hotel. We gaan op onze “vrije” dag rustig lunchen en ’s middags shoppen in het nabij gelegen Rivercity Shopping Centre.

Die avond worden we om 17:30 uur opgehaald door onze gids Patt om naar het Rajadamnern stadion te gaan om een Thai bokswedstrijd bij te wonen. We hebben VIP-plaatsen, direct tegen de boksring aan.
Een wedstrijd duurt vijf ronden van ieder drie minuten onderbroken door een rustpauze van twee minuten. Bij de aanvang wordt eerst het volkslied gespeeld. Dan komen de eerste twee boksers in de ring. Eerst maken ze een buiging naar elkaar toe en dan een plechtige dans. De bewegingen die ze tijdens de dans maken met hun armen en benen verschillen per trainingskamp maar gewoonlijk probeert de bokser door met de armen te zwaaien de kracht van de aarde, lucht, vuur en water in zich op te nemen. Daarna maken ze een buiging op de knieën. Dat is een gebaar van respect jegens de trainer en boksgeest. De boksers dragen ook amuletten tijdens de wedstrijd, ze zijn meestal aan de biceps vastgebonden. Dan begint de muziek een opzwepend karakter te krijgen en de wedstrijd is begonnen.
De 1e ronde is aftasten, tijdens de 2e en 3e ronde wordt er grof gegokt door de toeschouwers om wie gaat winnen. Het is een mooi schouwspel en soms gaat het er ook behoorlijk hard aan toe. De doffe klappen van de stoten lijken nog harder te klinken als je er zo dicht bijzit. Voor elke soort stoot kun je punten verdienen; één punt voor een stoot met de bokshandschoen, een trap levert twee punten op en een kniestoot levert 3 punten op. De hoogste score van vier punten is de stoot die het hardst aankomt, namelijk die met de elleboog.
De eerste partij, die we zien, eindigt in een overwinning op punten. De winnaar krijgt bloemen van de tegenpartij en het applaus van het publiek wat op de tribune achter een hekwerk zit. De tweede partij eindigt door opgave i.v.m. een blessure. De derde partij eindigt door een knock-out. Direct wordt er een brancard in de ring gebracht en een dokter erbij en de bokser wordt afgevoerd. Op een avond worden er tien partijen gespeeld. Hoe later op de avond, hoe belangrijker de partij. Op grote borden in het stadion worden de namen van de boksers van de bokspartijen van die avond weergegeven.
Thai boksen is volkssport nummer 1, de mensen zijn er helemaal gek op. De kaartjes zijn eigenlijk best duur voor de Thai, 1000 Bath, 1500 of 2000 Bath (zo’n € 22 tot € 45), maar dat weerhoudt niemand ervan om te gaan.