Woestijnkastelen

RONDREIS JORDANIË

De zogenoemde woestijnkastelen zijn verschillende kastelen, forten in de woestijn ten oosten en zuiden van de Jordaanse hoofdstad Amman. Het merendeel van de kastelen werd gebouwd in de 7e en 8e eeuw in opdracht van de kaliefen van de Omajjadendynastie, de eerste islamitische dynastie. De meeste gebouwen liggen langs de oude handelsroutes naar Medina (Saoedi-Arabië) en Koefa (Irak).

De functie van de bouwwerken was verschillend. Sommigen waren een vesting, anderen dienden als jachtpaviljoen met badhuis (Quseir Amra) of als karavanserai. Soms deden ze dienst als ontmoetingsplaats tussen de kalief of zijn afgevaardigden en de lokale bedoeïnenleiders. De kastelen zijn een voorbeeld van de vroege islamitische kunst en architectuur.

WOESTIJNKASTELEN

24 OKTOBER 1995

Vandaag is het weer vroeg uit de veren, om 6:30 uur zijn we al op. Na het ontbijt vertrekken we om 8:00 uur voor een dag gevuld met woestijnkastelen. Het merendeel van de kastelen werd gebouwd in de 7e en 8e eeuw in opdracht van de kaliefen van de Omajjadendynastie, de eerste islamitische dynastie. De meeste gebouwen liggen langs de oude handelsroutes naar Medina (Saoedi-Arabië) en Koefa (Irak). De functie van de bouwwerken was verschillend. Sommigen waren een vesting, anderen dienden als jachtpaviljoen met badhuis of als karavanserai. Soms deden ze dienst als ontmoetingsplaats tussen de kalief of zijn afgevaardigden en de lokale bedoeïenenleiders.
Als eerst bezoeken we het woestijnkasteel Qasr Al-Mushatta, wat zoveel betekent als winterhuis. De officiële naam is niet bekend maar dit is de naam die de plaatselijke bedoeïenen aan het kasteel hebben gegeven. Het is nooit helemaal afgebouwd. Het kasteel ligt dicht bij de luchthaven van Amman. De Iraakse vliegtuigen die ten tijden van de Golfoorlog hier aan de grond moesten blijven staan, staan er nog steeds. Och, het kasteel zelf stelt niet zo veel voor. Maar de bedoeïenentent die er vlakbij ligt waar de Arabieren aan een glaasje thee of de waterpijp lurken is leuker. We rijden verder door de woestijn naar Qasr Al-Kharanah. Dit kasteel ziet eruit als een fort en ligt helemaal verlaten in de woestijn.

Na weer een tijdje door de woestijn te hebben gereden komen we aan bij Qasr Al Amra. Dit is het enige woestijnkasteel waar nog muurschilderingen (fresco’s) te zien zijn en het werd in de 8e eeuw gebouwd als jachtkasteel en badhuis. Bij de ingangen staan overal wachters zodat ze goed in de gaten kunnen houden dat je niets binnen fotografeert. Als laatste bezoeken we vandaag het Qasr Al Azraq. In dit woestijnkasteel verbleef Lawrence of Arabia met zijn Arabische troepen voordat hij Damascus in 1917 binnenviel. De toegangsdeuren van het kasteel, massieve basalten steenplaten, werken nog steeds. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en doet nog het meest aan een ‘kasteel’ denken. Zo waren er paardenstallen, een moskee en diverse andere vertrekken in het kasteel. Na al dat zand vandaag ben ik gewoon blij als ik eindelijk wat bloemen in de woestijn zie. Rond 17:00 uur zijn we weer in het hotel.