Piazza Armerina

RONDREIS SICILIË

Piazza Armerina ligt in het midden van het eiland Sicilië. De plaats is vooral bekend door de in de nabijgelegen vallei gelegen Romeinse villa, Villa Romana del Casale, die tot de best bewaarde villa’s van de Romeinse tijd behoort. In de villa bevinden zich veel vloermozaïeken.

De geschiedenis van Piazza Armerina begon in de periode van de Normandiërs, maar het gebied werd al bewoond sinds het einde van de prehistorie. Dit blijkt uit archeologische vondsten van Monte Navone en Montagna di Marzo. De stad bloeide op in de Romeinse tijd getuige de Villa Romana del Casale uit de 4e eeuw na Christus. De plaats bloeide weer op als marktplaats in de 12e eeuw. Door de eeuwen groeide de plaats uit tot een echte stad. Lang bleef men het Piazza, dat marktplaats betekent, noemen, maar in 1862 werd de plaats omgedoopt tot Piazza Armerina.

PIAZZA ARMERINA

9 MEI 2023

Onze wekker is vandaag de bouwgeluiden bij de buren van het hotel. Een kraan hijst stukken staal naar boven. Het is druilerig, grijs weer. Niet echt het weer waar je vrolijk van wordt. De ontbijtzaal in het hotel weerspiegelt de sfeer van het voormalige paleis. Het lijkt wel een balzaal. Een perfect verzorgd ontbijt. Vandaag verlaten we Regusa. Om 9:00 uur staat Dario, onze chauffeur die in Ragusa woont, ons al op te wachten. We hebben eerst zo’n anderhalf uur rijden voor de boeg om in Piazza Armerina te komen voor een bezoek aan Roman Villa del Casale. Rond kwart voor elf arriveren we in Piazza Armerina. Even kopje koffie/thee drinken. Kaartjes kopen en een audioguide regelen en we lopen naar deze villa.
Vermoedelijk was deze enorme pronkerige Romeinse villa met tal van openbare zalen, privé-kamers, baden en binnenhoven eigendom van Maximianus Herculeus die van 286 tot 305 na Chr. mede-keizer van Diocletianus. Alle kamers in dit huis zijn versierd met uitzonderlijk mooie mozaïeken. Deze zijn zo goed geconserveerd dankzij een overstroming in de 12e eeuw, die ze bedekten onder een laag modder. De villa werd aan het eind van de 19e eeuw ontdekt. Vrijwel alle ruimtes van de Villa Romana del Casale hebben mozaïeken op de vloer. In totaal gaat het om circa 3.500 vierkante meter vloeroppervlak. De meeste mozaïeken zijn goed bewaard gebleven. Ieder mozaïeksteentje of glasdeeltje is ongeveer 1×1 cm groot. De jachtscènes zijn het bekendst, net als de zogenaamde bikinimeisjes: de oudste afbeelding ter wereld van vrouwen in een soort bikini. Ze lijken allerlei krachtsporten of gymnastiekoefeningen uit te voeren. Mede vanwege deze mozaïeken is de Villa Romana del Casale in 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Om 12:15 uurwacht Dario ons op bij de uitgang en rijden we naar het plaatsje Piazza Armerina voor onze lunch in een klein restaurantje wat tegenover de kathedraal ligt. We maken nog een kleine wandeling door Piazza Armerina. Piazza Armerina, gelegen op de top van de Collo Armerino. Aan het plein ligt het Palazzo Triogone, gemeentehuis en archeologisch museum van de stad. Op hetzelfde plein, waar in het midden het standbeeld van baron Marco Trigona staat, afgebeeld in het gebaar om de kathedraal aan de stad op te offeren, staat de kathedraal. Het duurde bijna drie eeuwen om dit imposante werk te voltooien, vanaf het majestueuze portaal met gedraaide kolommen, sterk gewenst door baron Marco Trigona, die bij zijn dood in 1598 een legaat vestigde voor de bouw van een weelderiger religieus gebouw.

Piazza Armerina barst van de kronkelende steegjes en charmante huizen. Oorspronkelijk is Piazza Armerina een samenvoeging van twee steden. Het stadje Piazza werd in de tiende eeuw gesticht op de helling van de Collo Armerino. Zoals in veel steden in Sicilië wordt de beneden-met de bovenstad verbonden met veel trappen. Klimmen geblazen! Later, in de vijftiende eeuw, werd de stad richting het zuidoosten uitgebreid. Vandaag de dag is Piazza Armerina een gezellig marktstadje. De stad heeft haar bekendheid vooral te danken aan de opgravingen bij de Romeinse Villa del Casale, net buiten de stad.