Taormina

RONDREIS SICILIË

Meerdere volkeren kozen Taormina in het verleden om zich te vestigen. Zoals de Grieken, Romeinen, Arabieren en Spanjaarden. De overblijfselen uit Taormina’s gouden tijden zijn nog overal in de plaats te bewonderen. Zo is er het Griekse Theater, de Duomo di Taormina en het Palazzo Corvaja. 

Sinds de opening van het eerste hotel in 1874 is Taormina één van de populairste toeristische bestemmingen van Europa. Je kunt hier genieten van een perfecte combinatie van historie en cultuur in combinatie met het ontspannen Italiaanse leven. Het toeristische kenmerk van Taormina is het Griekse Theater. Het Griekse theater werd gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en uitgebreid door de Romeinen. Vanaf het theater heb je een prachtig uitzicht over de zee en de vulkaan de Etna (bij helder weer). 

TAORMINA

17 MEI 2023

Vandaag verlaten we Milazzo om langs de kust naar de plaats Taormina te rijden.
Onze chauffeur Giuseppe, een typische Italiaan, komt ons om 10:30 uur ophalen. Het is zo’n anderhalf uur rijden. Het is zonnig weer. Rond de klok van twaalf uur komen we aan in het pittoreske stadje Taormina, gelegen op een berg vanwaar je uitkijkt op de Middellandse Zee, bij ons hotel Metropole voor de komende nacht. In dit hotel is het een kwestie van zien en gezien worden constateren we al snel. Het hotel is gebouwd tegen de bergrug.
Onze kamer is pas om drie uur klaar dus besluiten we hier wat te drinken en te lunchen. Het uitzicht vanaf het terras is fenomenaal en de prijzen ook. Niet normaal een kopje koffie of thee of een colaatje kosten €10,- We hebben in ieder geval een mooie kamer met zeezicht.

Om 16:00 uur zit onze gids Melissa in de lobby op ons te wachten. Een vrouw van 64 jaar die al van 1978 gids is. Eigenlijk is het historische gedeelte van Taormina een straat van een kilometer lang. De Porta Catania is een historische boog die de rand van het stadscentrum van Taormina aanduidt. Zijn tegenhanger, Porta Messina, staat aan de andere kant van het centrum. Het zijn restanten van de versterkingen die ooit de stad omringden. Porta Catania werd door de eeuwen heen verschillende keren aangepast. De Aragonesen deden dit voor het laatst in de 14de eeuw.
Achter de Porta Catanis ligt het Piazza IX Aprile. Het plein is een centraal punt in Taormina. Aan de rand heb je over de balustrades een fantastisch uitzicht over het omliggende heuvellandschap en de Siciliaanse kust. Het plein dankt zijn naam aan het gerucht dat op 9 april 1860 de ronde deed in de kathedraal van Taormina. Het verhaal ging dat Garibaldi in Marsala was gearriveerd om Sicilië te bevrijden. In werkelijkheid gebeurde dit precies een maand later op 9 mei 1860. Toch besloten de inwoners dat zij het plein graag wilden vernoemen naar de hoopgevende datum van 9 april 1860. Aan het plein staat ook de San Giuseppe kerk uit de zeventiende eeuw.
Voorheen kwam er verkeer door deze straat maar nu hebben ze het sinds een aantal jaren tot voetgangersgebied verklaard en is het eigenlijk een lange straat met niets dan souvenirwinkeltjes. De lokale bevolking leeft buiten Taormina en hebben hun woonhuizen verhuurd aan de detailhandel die hier goede zaken doet. Ondanks dat de huurprijzen enorm hoog zijn, wel 5000 tot 6000 euro voor een pijpenla.

Het antieke theater van Taormina is een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de Griekse cultuur in Sicilië. Met zijn unieke panoramische uitzicht over de Ionische zee en de majestueuze Etna is het een van de mooist gelegen archeologische sites in heel Europa. In de zomermaanden worden er in het theater regelmatig ook concerten en andere culturele events georganiseerd.
Het theater dateert uit de 3de eeuw v. Chr. en werd, zoals gebruikelijk in de Griekse wereld, gebouwd tegen de flank van een heuvel waardoor gebruik gemaakt kon worden van een natuurlijke helling. Met een diameter van 109 meter is het theater van Taormina het op één na grootste Griekse theater in Italië. Het moet plaats hebben geboden aan zo’n tienduizend bezoekers. Enkel dat van Syracuse is met zijn 138 meter nog groter.
Het theater dat we vandaag te zien krijgen, is het resultaat van een verbouwing door de Romeinen in de 2de eeuw na Chr. Traditioneel bestaan zowel Griekse als Romeinse theaters uit drie grote delen: de scaena voor de acteurs, de cavea voor het publiek en daar tussenin de orchestra voor de personen die het toneel via muziek en dans ondersteunden. Vooraan in het theater, op de scaena (scène), traden de acteurs op, met herkenbare maskers en kledij. Terwijl in Griekse theaters het podium een vrij doorzicht biedt op de omgeving, hebben Romeinse theaters een podium dat achteraan is afgesloten door een hoge muur versierd met zuilen en met nissen waarin beelden waren opgesteld. In Taormina zijn nog grote delen van die muur zichtbaar. De rode baksteen die we nu nog zien, was oorspronkelijk bezet met marmer. Het moet ongetwijfeld een mooi zicht zijn geweest, maar je kan je de vraag stellen of het kon wedijveren met het unieke, natuurlijke panorama dat de Griekse bezoekers te zien kregen.

De orchestra, de ruimte tussen het podium en de toeschouwersplaatsen, was bestemd voor de zangers, muzikanten en dansers die het toneel begeleidden. Hiervan is ons woord ‘orkest’ afgeleid. In het oorspronkelijke Griekse theater was de orchestra cirkelvorming. De Romeinen maakten er een halve cirkel van om plaats te maken voor een verhoogd podium. En ze haalden de voorste rijen van de publieksbanken weg zodat de halve cirkel groter werd en de eerste zitbanken zich hoger bevonden. Deze ingreep had vooral als bedoeling om de orchestra ook als arena te kunnen gebruiken voor onder meer gladiatorengevechten waar Romeinen zo dol op waren. Speciaal daarvoor werd onder het podium door ook een gang aangelegd waardoor gladiatoren en wilde dieren de arena konden betreden.
De cavea, die bij een Romeins theater – in tegenstelling tot een Grieks theater – direct aansluit aan de scaena via hoge hoekblokken, bestaat uit een halve cirkel hoogoplopende rijen zitplaatsen. Hier namen de toeschouwers plaats, gerangschikt volgens geslacht en stand. Helemaal bovenaan zie je nu nog rode bakstenen muren die deel uitmaakten van een dubbele portiek die het theater aan de bovenkant begrensde. Ook al zat je als toeschouwer hoog in de cavea, de stemmen van de acteurs konden je goed bereiken. De toneelspelers droegen namelijk maskers met een grote mondopening, die dienst deed als een soort megafoon. Ook was er bovenaan de scaena een houten klankbord bevestigd, dat het geluid naar het publiek toe terugkaatste. Bij felle zon of regen werd er boven de cavea een gigantisch zeil gespannen, zodat het publiek beschut zat en ongehinderd kon genieten van het schouwspel.
Helemaal boven de heuvel heb je een fraai uitzicht over de zee die 200 meter dieper de populaire stranden rond Taormina bereikt. Ook Calabria, aan de overkant van de zeestraat van Messina, kan je van hieruit met helder weer zien liggen.

We lopen richting de Catania-poort naar de kathedraal van Taormina ofwel Duomo di Toarmina. De eerste kerk op deze plek, waar vandaag de kathedraal staat, was een byzantijnse kerk gebouwd in de 13de eeuw, op de ruïnes van een oudere kerk. Ze werd daarna heropgebouwd in de 15de, de 16de en de 18de eeuw. Opvallend is dat het met de kantelen op een vesting lijkt. Je ziet hier ook veel openbare drinkplaatsen, die al vele eeuwen oud zijn. We nemen afscheid van onze gids.
We slenteren terug naar ons hotel onder het genot van een ijsje. In de ijssalon hebben ze ook veel marsepein fruit. Dat zie je veel in Sicilië. Maar waar komt dat marsepeinen fruit eigenlijk vandaan? Het schijnt dat de Arabieren het verwerken van de amandel tot deze zoetigheid hebben geïntroduceerd in Sicilië. Maar waarom in de vorm van fruit? De traditie om met marsepein verschillende vruchten te maken, zou zijn ontstaan in het klooster van de kerk Santa Maria dell’Ammiraglio in Palermo, ook wel La Martorana genoemd. Ter ere van een bezoek van de bisschop wilden de kloosterlingen de sinaasappelbomen – die geen vrucht meer droegen – toch laten doorbuigen onder het gewicht van de appeltjes van oranje. Hun effectieve oplossing: ze maakten sinaasappels van marsepein! Sindsdien worden er niet alleen marsepeinen sinaasappeltjes gemaakt, maar vind je in vele patisserieen ook citroenen, bananen, vijgen, peren en aardbeien van marsepein. Genoemd naar hun oorsprong: frutta di Martorana.
Taormina ligt spectaculair met een prachtig uitzicht op de Middellandse zee voor de rest is het héél erg toeristisch en op het theater na niet echt aan ons besteed…..