Marsala - Trapani

RONDREIS SICILIË

Marsala ligt op het meest westelijke puntje van Sicilië in de provincie Trapani. De witte zandstranden worden door steeds meer vakantiegangers ontdekt. Maar de meeste mensen zullen bij het horen van de plaatsnaam Marsala toch als eerste aan de gelijknamige wijn denken. In de 18e eeuw werd deze zoetige wijn ontdekt door de Engelsman John Woodhouse. Hij liet de wijn in grote hoeveelheden naar Engeland verschepen.

MARSALA – TRAPANI

11 MEI 2023

Wat een ongelooflijke ervaring om wakker te worden, langs je privézwembad te lopen, de deur te openen, en een Griekse tempel op een berg te zien. Dan wrijf je nog een keer door je ogen en ja, je bent echt wakker!
We gaan ontbijten, uitchecken en onze nieuwe chauffeur Ninni staat bij de receptie ons al op te wachten. We hebben vandaag een flinke afstand te overbruggen van Agrigento naar onze eindbestemming Trapani. Bijna 180 km!. Onderweg maken we een stop bij Marsala. Marsala is het meest westelijke punt van Sicilië. De belangrijkste attractie van het gebied is de Stagnone Nature Reserve Lagoon, een surrealistische omgeving met roze flamingo’s in de winter, Saline’ (zeezoutvelden) en windmolens die worden gebruikt om water op te pompen en zout te malen. Vooral in het voorjaar is het aan de zoutkust een drukte van belang. In de tweede helft van maart worden de zoutpannen na de winter drooggelegd en schoongemaakt. De bassins stuk voor stuk opnieuw geïsoleerd, zodat er niet spontaan zeewater binnen kan sijpelen.
Dat gebeurt met het mengsel van modder en zout dat tijdens de schoonmaak uit de bassins wordt gehaald, het zogenaamde mammacaura. Hiermee worden eventuele gaten in de bassins gedicht en wordt de bodem van elk bassin weer glad gestreken en waterdicht gemaakt. Je ziet dit mammacaura ook wel eens in hoopjes liggen, om te drogen in de zon. Dit worden de rechthoekige stenen die dienen als afscheiding tussen de verschillende bassins. De grote schoonmaak van de zeezoutvelden duurt tot in mei. Dan zijn de zoutpannen helemaal klaar voor een nieuwe productiecyclus. Het zeewater wordt eerst in de grote bassins gepompt, en met het verstrijken van de tijd en het stijgen van de temperatuur schuift het water steeds een stukje op. Begin juli is het water voldoende verdampt en het zout genoeg gekristalliseerd. In de meeste zoutpannen ligt dan een laagje van zo’n 6 tot 10 centimeter zout. Nu mogen de zoutwerkers aan de slag om te ‘oogsten’. Wij zien dus de nagenoeg schoongemaakte zeezoutvelden. Maar het is een leuk gezicht met de molens. 

Wij maken een boottocht om het eiland Mozia te zien.
De Fenicische stad Mozia verrees op het eiland Pantaleo voor de kust van Sicilië. Het eiland is nauw verbonden met Joseph Whitaker, de zoon van een Engelse wijnkoopman, die fortuin maakte met Marsalawijn. Begin 20e eeuw kreeg Joseph Whitaker het eiland in bezit en rond 1913 begin hij er met archeologische opgravingen. Nu is er nog een museum wat zijn naam. Om half twee nemen we de boot weer terug naar het nabij gelegen zoutmuseum.

De circa dertig kilometer lange zoutkust van Marsala tot Trapani herbergt zo’n honderd hectare aan zoutpannen. Rond drie uur arriveren we in Trapani bij het Baglio Soria Resort, schitterend gelegen buiten de stad. Het Baglio Soria Resort is een kleinschalig hotel met eigen wijnvelden. Het is hier heerlijk rustig vertoeven in een schitterende omgeving buiten de stad op het platteland vol olijfbomen en wijnranken.
Ze hebben een wijnbar, een winkel waar ze wijn verkopen en een TOP-restaurant.

TRAPANI

12 MEI 2023

Het weer ziet er niet best uit voor vandaag. Het heeft weinig zin om een boottocht te maken naar de eilanden die ten westen liggen van Sicilië, ofwel de Agedische eilanden die liggen tussen de steden Marsala en Trapani. De Agedische eilanden bestaan uit de eilanden Favignana, Levanzo en Marettimo, het onbewoonde eiland Maraone en Isola Formica. Op de eilanden Favignana en Levanzo zal het de hele dag regenen dus besluiten we in Trapani te blijven en van de prachtige omgeving van ons hotel te genieten.