Peterhof

STEDENTRIP SINT PETERSBURG

Er zijn veel mogelijkheden om een dagtocht te maken als je in Sint-Petersburg verblijft. Het eerste wat in gedachten komt is het Russische Versailles – Peterhof, een stad die ten zuidwesten van Sint-Petersburg ligt, aan de zuidkust van de Finse Golf. Opgericht als een glorieuze zomerresidentie van keizer Peter de Grote in de 18e eeuw, is het vandaag de dag een perfecte plek om te wandelen en te genieten van zowel de architectuur als de natuur.

PETERHOF

6 JULI 2016

We hebben beiden heerlijk geslapen op het nieuwe matras. Ondanks dat zijn we toch nog moe als we opstaan. Als ik om 7:45 uur naar het dak op de binnenplaats kijk zie en hoor ik de regen al op de glazen koepel kletteren. Dat belooft niet veel goeds voor vandaag. Na het ontbijt als ik aan de ingang van het hotel mijn ochtendpeuk sta te roken zie ik dat het maar 14 graden is, en grote plassen op de trottoirs waar de vallende regendruppels zich verder verzamelen. Vandaag bezoeken we Peterhof, pal gelegen aan de FInse Golf ten zuidwesten van Sint-Petersburg. Om 10:00 uur worden we opgehaald door Michael en chauffeur Vladimir. Nu is het maar hopen dat het een beetje droger wordt en dat de fonteinen ondanks de harde wind en slechte weer aanstaan maar vooral dat de wind een beetje gunstig staat anders worden we extra nat.
Het is ongeveer een uurtje rijden vanuit Sint-Petersburg naar Peterhof. Langzaam maken de pastel geschilderde gebouwen, waarvan de kleuren worden bepaald door stadsarchitecten, plaats voor grauwe oude slecht onderhouden gebouwen uit de Sovjet-tijd. De kleuren van de gebouwen in het centrum van Sint-Petersburg zijn veelal roze, perzikkleurig, pastelgroen en vele kleuren geel van beige naar geelbruin en stammen nog uit de tijd van Peter de Grote. Zijn lievelingskleur was roze.
Rond 11:00 uur arriveren we bij Peterhof waar al tig bussen staan geparkeerd. We worden niet nat maar drijfnat, de regen valt met bakken uit de lucht. Fotograferen of filmen is gewoonweg onmogelijk. In de stromende regen sluiten we aan in een enorm lange rij. Een ander probleem zijn de voorkruipende, met i-phone makende foto’s en rochelende Japanners en Chinezen. Het zijn net mieren; ze komen overal uit. Na zo’n drie kwartier zijn we binnen. Via allerlei ruimtes komen we bij de garderobe waar we onze spullen kunnen inleveren. We krijgen bruine oversloffen die we om onze schoenen moeten doen om de vloeren niet te beschadigen. We verheugen ons erop dat we binnen wel kunnen filmen en fotograferen wat buiten niet mogelijk is vanwege het weer. Verdorie krijgen we te horen dat dat verboden is!

Het Peterhof (ook wel Zomerpaleis genoemd) was oorspronkelijk bedoeld als een tussenstop voor Peter de Grote als hij op weg was naar de marinebasis Kronstadt. Al snel vond de tsaar het een ideale plek om een paleis te bouwen, dat het paleis van Versailles naar de kroon zou steken.Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Peterhof bezet door de Duitsers. Al voor hun komst waren de kunstschatten uit Peterhof op diverse plaatsen in Rusland in veiligheid gesteld. Wel kapten de Duitsers honderden oude bomen en brachten ze ook schade toe aan de gebouwen. Meteen na de oorlog werd het paleizencomplex gerestaureerd. In 1958 waren alle gebouwen in hun oorspronkelijke staat hersteld. Het paleis staat op een klif in een enorm park, dat bezaaid is met fonteinen, beelden en paviljoens. Het paleis heette eerst het Grote Landhuis, maar na de uitbreiding onder tsarina Elisabeth I werd het gebouw het Grote Paleis genoemd. Elisabeth liet haar huisarchitect Bartolomeo Rastrelli twee grote vleugels aan het landhuis toevoegen. We staan versteld van de pracht en praal in het interieur van het paleis. Schuifelend passeren we alle ruimten waar Michael veel teveel uitleg over alles wil geven. We willen gewoon alles in ons opnemen en genieten. Eerlijk gezegd interesseert het ons niet veel waar het servies en de klok vandaan komt en wie er op alle schilderijen staan. Na een uur verlaten we het paleis en het regent nog steeds.

Voor het Grote Paleis is een barokke trapsgewijze waterpartij, de Grote Cascade, die eindigt in een grote vijver met de Fontein van Simson: een beeld van Simson die de bek van een leeuw openspert. Het is de krachtigste fontein van Peterhof. Die vijver is verbonden met een kanaal dat naar de Finse Golf loopt. In de tuinen om het paleis liggen zo’n 176 fonteinen. Omdat Peter de Grote in zijn ogen hier een paradijs had gecreëerd hoorden daar ook Adam en Eva bij. Dus twee grote fonteinen kregen de namen Adam en Eva. Maar zo zijn er ook Romeins uitziende fonteinen en de zgn. Klik-fonteinen die aanspringen als je in de buurt komt. In de zomer als het warm is kan dat heel verfrissend zijn maar nu is dat een ander geval. We passeren ook nog het Paleis Monplaisier met fonteinen wat Peter de Grote bouwde geïnspireerd op de Nederlandse bouwstijl en prachtig geometrische aangelegde tuinen.

Om 14:00 uur verlaten we Peterhof en rijden terug naar Sint-Petersburg. dat we in het echte centrum van de stad zijn stoppen we bij een metrostation om de eerst gebouwde metrolijn te gaan bezoeken. Dit is de rode lijn van het metrolijnstelsel ofwel M1. Deze metrolijn is in 1955 aangelegd en je voelt meteen dat je terug gaat in de ‘echte’ Sovjet-tijd. Stalin noemde deze metrostations de paleizen voor het volk. Bij elk bezienswaardig station stappen we uit krijgen uitleg en vervolgen we onze excursie ondergronds. We zien stations met grote communistische propaganda in mozaïek waar de kleuren rood voor mooi staan en de kleur goud voor rijkdom, speciale verlichting, standbeelden voorstellende de werkende klasse, zuilen met propaganda in glas kortom de verheerlijking van het communisme en waar de werkende klasse zich mee kon identificeren. Hoe ‘jonger’ een station hoe soberder het is uitgevoerd, het geld moest duidelijk aan andere zaken worden besteed. Een muntje om met de metro te rijden kost 35 roebel ofwel ca. 50 eurocent. In de winter verblijven ook veel mensen die nauwelijks geld hebben in de metro. Voor 35 roebel hebben ze het de hele dag warm en een dak boven hun hoofd.

Rond vijf uur zijn we weer terug in ons hotel. Moe, nat, dorstig en hongerig. Michael is een erg goede gids, hij wil soms teveel vertellen, zoveel mogelijk van zijn kennis overdragen maar aan eten en drinken kom je niet toe. Goed bedoeld maar John is nu echt bekaf. We drinken wat in de bar en eten in het hotel. Om 21:30 uur is het warempel droog en lopen we een klein stukje de Nevski-Prospekt op. We maken een stop bij een prachtig pand waar de delicatessezaak Jelisejev als sinds jaar en dag is gevestigd. Binnen zien we schitterende glas-in-lood ramen, marmeren balies, kristallen kroonluchters en een pianist achter de piano en dan hebben we het nog niet over de meest exclusieve delicatessen die hier te koop zijn. Misschien wel twintig verschillende soorten kaviaar. Om 22:30 uur zijn we weer terug in het hotel. Het is nog steeds licht buiten zoals het de hele nacht zal blijven maar het regent al weer.