Aleppo - Ebla

RONDREIS SYRIË

Ebla was een oude stad in het noordwesten van het huidige Syrië, zo’n 55 km ten zuidwesten van Aleppo. Het was een belangrijke stadstaat in twee perioden: eerst in het late 3e millennium v.Chr. (rond 2500 v.Chr. – 2350 v.Chr.), dan daarna nog een keer tussen 1800 en 1650 v.Chr.

De plaats is tegenwoordig bekend als Tell Mardikh en zij is vooral beroemd om de paleisarchieven van kleitabletten, inmiddels om en bij de 20.000 stuks, daterend van rond 2250 v.Chr., in het Sumerisch en het Eblaïtisch – een voorheen onbekende lokale Semitische taal. De tabletten gebruiken een vroege vorm van het spijkerschrift ontleend aan dat van Sumer. De inhoud van het archief omspant de geschiedenis van deze stad over een tijdperk van zo’n 140 jaar.

ALEPPO – EBLA – ALEPPO

17 OKTOBER 1995

Vandaag staan we om 6:45 uur op. Om 8:00 uur is het verzamelen bij de bus en rijden we naar de opgravingen van Ebla, zo’n 55 km ten zuidwesten van Aleppo. Ebla is vooral beroemd om de kleitabletten, inmiddels meer dan 15.000 stuks met een vroege vorm van het spijkerschrift, Het team dat de opgravingen verrichtte ontdekte een groot koninklijk paleis uit 2500 tot 2000 v.Chr. met zo’n 15.000 goed bewaarde spijkerschrift kleitabletten in de archiefruimten van de ruïnes. Bij de kleitabletten werden ook woordenlijsten gevonden, waardoor het mogelijk was ze te vertalen. De meeste paleistabletten van Ebla die uit deze periode dateren gaan over economische zaken. Ze gunnen ons een goede kijk op het dagelijks leven van de inwoners en ook heel wat inzicht in het cultureel, religieus, economisch en politiek leven in noordelijk Syrië en het Midden-Oosten rond die tijd. De meeste teksten zijn verslagen van staatsinkomsten, maar er zijn ook koninklijke brieven bij, woordenboeken, onderwijsteksten, een soort bevolkingsregister en diplomatieke documenten zoals verdragen tussen Ebla en andere steden uit de regio.
Vanuit de opgravingen rijden we naar Idlib waar de opgravingen van Ebla zijn te bezichtigen. Bij het museum hangen, bijna vanzelfsprekend, boven de ingang posters van de zoon van de Assad, Bashar Al-Assad die hem wel zal gaan opvolgen. Blijkbaar kunnen de mensen zo al gaan wennen aan een nieuwe dictator. De kleitabletten met een schat aan informatie van die tijd zijn er ook tentoongesteld. Na een tijdje vinden wij het stadje Idlib en haar bewoners interessanter. De mensen glimlachen vriendelijk maar op de foto willen ze niet en contact maken is uitgesloten. Men weet nooit of je misschien wel van de geheime dienst bent die Assad overal heeft werken. Zo te zien hebben veel mensen geen werk, ze hangen wat rond op straat, zitten gehurkt op de trottoirs te buurten.

Een klein kwartiertje rijden vanuit Idlin ligt het klooster van St. Simon. St.Simon werd geboren rond 386 in een dorp in de Amanus Mountains. Zijn doel was om staande op een zuil 12 tot 18 meter, die ongeveer 2 meter in diameter was, dichter bij God te komen. Reeds tijdens zijn leven werd Simeon vereerd door pelgrims die vanuit verschillende locaties in het Byzantijnse Rijk naar hem toekwamen. Hij verbleef 36 jaar op ‘zijn pilaar’. Zijn dood in 459 stopte de pelgrimsstroom niet. De keizerlijke autoriteiten zagen in de verering van Simon een middel om de vroomheid van de gewone mensen in de gewenste richting te leiden en hen af te houden van theologisch-politieke discussies. Met grote financiële middelen werd Qalat Semaa, het huis van Simon, uitgebouwd tot een basiliek dat een groot pelgrimsoord werd. De bedevaartkerk zelf werd in de vorm van een Grieks kruis opgetrokken. Vier basilica’s omsloten een centraal binnenplein rondom de zuil van Simon. Er werd ook een klooster gebouwd. Een ‘kei’ van zo’n 2 meter hoogte is nog het enige wat is overgebleven van de pilaar van St. Simon. Bij het klooster van St. Simon is ook een soort lunchgelegenheid dus Janine hoeft vanmiddag niet op pad voor brood en beleg. In de schaduw eten we wat en bekomen we even van de hitte. Het is vandaag ruim 30 graden.

Na de lunch rijden we terug naar Aleppo waar we op eigen gelegenheid door de oude stad dwalen.
Aleppo is één van de oudste steden ter wereld en ligt op een strategische plek tussen de Middellandse Zee en de Eufraat. Sinds de tijd van de Romeinen is Aleppo al een handelscentrum. De Al-Madina Souk, die achter de moskee ligt, is een van de oudste en bekendste in de Islamitische wereld. Met zijn lange en smalle steegjes, is het de grootste overdekte historische markt in de wereld, met een lengte van ongeveer 13 kilometer. Het is een belangrijk handelscentrum voor geïmporteerde luxegoederen, zoals ruwe zijde uit Iran, kruiden en kleurstoffen uit India en vele andere producten. Al-Madina Souq is ook de thuisbasis van de lokale producten zoals wol, landbouwproducten en zeep. Het merendeel van de souks dateren uit de 14e eeuw en zijn vernoemd naar verschillende beroepen en ambachten, vandaar de wol-souk, de koper-souk, en ga zo maar door. Er is van alles te koop. De mensen zijn zo vriendelijk. Ezeltjes bepakt met allerlei koopwaar, rijden af en aan. We dwalen de hele middag rond in de souk en weten warempel ook nog de weg terug te vinden naar ons hotel.