Sapa

RONDREIS VIETNAM BERGSTAMMEN

Sapa-stad staat aan het hoofd van een diepe vallei met prachtige rijstterrassen die vandaag de dag nog steeds worden bebouwd zoals ze dat al eeuwen doen. Achtergronden worden niet veel spectaculairder. Verleidelijke wegstroken leiden het oog naar de vallei, wildwaterrivieren stromen tussen rijstvelden en weelderige groene bergen strekken zich uit in de verte zover het oog reikt. De hoogste top in de regio, Mount Fansipan, bekroont de rafelige bergkam hoog boven de stad.

HANOI – SAPA

28 OKTOBER 2005

In het hotel pakken we de spullen die we nodig zullen hebben voor onze reis naar Sapa in een rugzak. In het hotel kunnen we onze koffers achterlaten totdat we weer terugkomen. Om 20:30 uur worden we opgehaald voor onze treinreis naar het noorden van Vietnam. Het eindpunt van onze treinreis is Lao Cai, vlakbij de Chinese grens. Hierna zullen we verder reizen naar het bergstadje Sapa om de verschillende bergstammen die hier wonen te bezoeken. Alleen in het weekend, overspoelen de kleurrijke bergstammen de markt om inkopen te doen en handel te drijven. De treinreis gaat zo’n 8 uur duren. De Victoria-Express is een luxe trein met een restauratiewagen die er super gezellig en knus van binnen uitziet. Ook de slaapcabines zien er goed en ruim uit. In een gekleurd zakje wat op bed ligt, zit een tandenborstel, tandpasta een kammetje en wat tissues. We gaan eerst heerlijk dineren. Om klokslag 22:00 uur horen we het fluitsignaal en verlaten we het station van Hanoi. We hebben het onder het genot van een wijntje reuze naar ons zin. We rijden zeker een half uur door het stadsgedeelte van Hanoi voor we open veld en bergen zien. Nog maar een wijntje en om 23:00 uur gaan we zeer hoopvol naar onze hut. Dan nog met het idee dat als je moe bent en daar nog een wijntje bovenop dat je wel in slaap zult vallen. Nou vergeet het maar…. we doen beiden geen oog dicht.

SAPA

29 OKTOBER 2005

Om 5:15 uur besluiten we toch maar om op te staan. Er zijn nette wascabines, aan alles is gedacht. Onder het genot van een kopje koffie/thee laten we het indrukwekkende groene berglandschap aan ons oog voorbij trekken. Rond 6:30 uur stoppen we bij een soort halte met de naamplaats Lao Cai. Helaas het regent…. dat is echt balen. Een vriendelijke chauffeur en gids, Nû genaamd, staan ons op te wachten. We rijden zo’n 30 km door het bergachtige, mistige, regenachtige berglandschap naar het Victoria Hotel. Door de slechte wegen, gewoon modderpoelen, duurt ons ritje van 30 km ruim één uur.

Om 5:15 uur besluiten we toch maar om op te staan. Er zijn nette wascabines, aan alles is gedacht. Onder het genot van een kopje koffie/thee laten we het indrukwekkende groene berglandschap aan ons oog voorbij trekken. Rond 6:30 uur stoppen we bij een soort halte met de naamplaats Lao Cai. Helaas het regent…. dat is echt balen. Een vriendelijke chauffeur en gids, Nû genaamd, staan ons op te wachten. We rijden zo’n 30 km door het bergachtige, mistige, regenachtige berglandschap naar het Victoria Hotel. Door de slechte wegen, gewoon modderpoelen, duurt ons ritje van 30 km ruim één uur. Rond 7:00 uur staat er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar. Het regent nog steeds en de verwachtingen voor de dag zijn slecht.
Sapa ligt op ongeveer 1.500 meter hoogte aan de voet van de Phan Si Pang, met 3.143 meter de hoogste berg van Vietnam. Ten tijde van de Franse koloniale periode was Sapa een favoriet vakantieoord voor de Fransen. Maar de regenwolken zorgen ervoor dat we geen uitzicht hebben op de Phan Si Pang.
Na het ontbijt bezoeken we met Nû, de SaPa Markt. Op zaterdagen is er een grote markt in Sapa en dit is hét hoogtepunt van de week. Uit alle hoeken van de streek komen dan verschillende stammen naar de markt om hun waren aan elkaar te verkopen. Op deze markt zie je dan voornamelijk de zwarte Hmong en de rode Dao.
De Hmong dragen een rok en beenwindsels, een indigoblauw vest met een geborduurde kraag. De Hmong zijn ook te herkennen aan de grote zilveren oorringen die onder hun haarband uitkomen. Ze verkopen op de markt geborduurde kleding, tassen, sieraden en stiekem opium. De Hmong kennen geen geschreven taal en de voorouderverering en geesten spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van deze mensen. Ook van totemisme is nog steeds sprake, het aanbidden van symbolische voorwerpen. Legenden en liederen worden mondeling van generatie op generatie doorgegeven.
De Dao’s ook wel Mien genoemd dragen een rode muts met belletjes, muntjes en kwastjes. De vrouwen hebben vaak een hoog opgeschoren voorhoofd. De Dao of Mien kennen wel een schriftelijke traditie en ze wonen zowel op de heuvels van de noordelijke provincies als in de dalen. Ze verbouwen rijst volgens de zwerflandbouwmethode en zijn zeer vakbekwame handwerkslieden. Bijzonder is dat ze hun eigen papier maken en al eeuwenlang Chinese karakters gebruiken voor het optekenen van allerlei uitingen.
In de grote manden op hun rug worden alle inkopen gedaan. Sommige blijven de volle twee dagen dat de markt hier is en overnachten op de markt. Helaas komt er niet alleen lokale bevolking naar de markt. Het is veel te toeristisch geworden en de lokale bevolking is al zo gewend geraakt aan toeristen dat ze voor iedere foto geld willen hebben. Ze blijven je achtervolgen met armbandjes, tasjes en andere prullaria.

Het is zo jammer dat het regent. Buiten lopen de Hmong en Dao’s helemaal ingepakt in regenponcho’s. Wij gaan lunchen in het hotel en hopen dat het wat opklaart. Maar de weg naar het hotel is een modderpad en je moet heel wat moeite doen om staande te blijven op deze steile modderpaden.
Na de lunch zouden we een bezoek gaan brengen aan een Hmong-dorp, ongeveer anderhalf uur lopen vanaf Sapa, en dan met een motor terugkomen. Maar Nû komt vertellen dat het niet kan doorgaan; het is onverantwoord. Door het aanhoudende slechte weer van de afgelopen dagen zijn complete wegen weggespoeld en ook voor die middag en voor de komende dagen zijn de weersverwachtingen slecht. Dan besluiten we maar om in het hotel te blijven wat te lezen en ons reisdagboek bij te werken bij het knapperende haardvuur, wat voor wat warmte zorgt. Heel veel toeristen zijn die middag in het hotel te vinden. Iedereen baalt omdat de meesten hier maar voor één dag hebben gepland en geboekt, net zoals wij, en dan weer de dag erna met de nachttrein terugrijden naar Hanoi.
Die avond, het regent nog steeds, eten we heerlijk van een uitgebreid Vietnamees buffet. We gaan op tijd naar bed want morgen moeten we al om 8:00 uur vertrekken en met al die toeristen hier wordt dat nog een heel gedoe om op tijd uitgecheckt te zijn.