Jozani Forest

RONDREIS ZANZIBAR

Jozani Forest, ook wel bekend als Jozani Chwaka Bay National Park, is het enige nationale park op het eiland Zanzibar. Het is een erg kleine (slechts 50 vierkante kilometer) maar mooie en rustige plek om te bezoeken. Het is een van de must-see tours. Het bos is een natuurlijke apotheek. Elke plant of boom geneest iets. De plaats is ook beroemd om de zeldzame Red Colobus apen. Afgezien van de apen kun je hier 50  verschillende soorten vlinders en 40 soorten vogels bewonderen. De colobus apen waren met uitsterven bedreigd, maar hun aantal is de afgelopen jaren toegenomen. Naar schatting zijn er nu 2.000-2.500 apen. Ze zijn wild, maar het is mogelijk om dicht bij ze te komen en ze doen hun gebruikelijke activiteiten alsof er helemaal geen menselijke bezoekers bestaan ​​- ze zijn ongelooflijk ontspannen en niet hinderlijk. Het is niet toegestaan ​​om zonder officiële gids van de paden te gaan. 

JOZANI FOREST

7 NOVEMBER 2000

Vandaag worden we eens een keer niet wakker van de muezzin. Om 8:00 uur staan we op en na ons ontbijtje op het dakterras vertrekken we om 9:30 uur naar het Jozani Forest wat onderdeel uitmaakt van het Jozani Chwaka Bay National Park, het enige nationale park in Zanzibar. Het ligt in het zuidoosten van het eiland en is ongeveer vijftig vierkante kilometer groot. Het park bestaat uit tropische bossen, grasland, zoetwatermeertjes en langs de kust liggen mangrovebossen. In het Jozani Park leeft het Zanzibar Red Colobus-aapje, een apensoort die alleen in Zanzibar voorkomt. Dit nationale park is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Nederland. Wij starten met een bezoek aan het tropische regenwoud. We lopen over paden waar langs de kanten veel varens groeien en allerlei soorten palmbomen waarvan de bladeren voor allerlei doeleinden kunnen worden gebruikt, voor dakbedekking, het vlechten van manden en zelfs voor het vervaardigen van garen. Het is een benauwende hitte hier. Maar we zien ook allerlei dieren, schitterend gekleurde vlinders, duizendpoten met fel rode pootjes en allerlei soorten spinnen. Hierna rijden we naar een stukje bos waar verschillende groepen rode Colobus apen leven. Als je verkouden of grieperig bent mag je absoluut niet deze apen bezoeken i.v.m. het overdragen van ziektes. Wat is er zo bijzonder aan deze apen? Op de eerste plaats komen ze alleen nog op Zanzibar voor. Er leven er nog zo’n 1500. Ten tweede zijn het de enige apen ter wereld die maar vier vingers hebben. Daarnaast zien ze er ook grappig uit. Ze hebben een wit kuifje, het zijn net punkertjes. De rode Colobus apen leven in groepen van 30 tot 50 apen. We staan midden tussen de apen, ze zijn helemaal niet schuw en gaan gewoon door met spelen, vechten, eten en een dutje doen. Het is een geweldige ervaring om dit mee te maken. Na zo’n uurtje maakt de gids aanstalten dat we nu toch echt moeten vertrekken. Dit is nu echt zo’n plek waar je een stoeltje neer zet en de hele dag kunt blijven kijken. Het verveelt geen seconde….. dat doen dieren trouwens nooit!

Als laatste bezoeken we in het Jozani Chwaka Bay National Park de mangrovebossen. Ook dit is beschermd natuurgebied. Deze hardhouten boomsoort staat met zijn wortels in het zoute water. De zaden van de bomen vallen in het modderige water waardoor de boom zich kan voortplanten. De dikke taaie bladeren beschermen de boom in tijden van droogte en het zoute water. De plaatselijke bevolking probeert de krabben, die hier in overvloed leven, te vangen om zo een beetje inkomen bij elkaar te sprokkelen. Dat vind ik nu jammer, het is een beschermd gebied laat dan ook leven wat er leeft. Die krabben hebben duidelijke ook een functie. Het is echt een blub waar we doorlopen om het te zien. Maar het is wel mooi om er nu eens tussendoor te kunnen lopen. Hierna rijden we weer terug naar Stone Town.

’s Avonds gaan we voor de laatste keer eten bij het Chavda Restaurant. Weer alle negen trappen naar boven….. Het wordt er niet eenvoudiger op na weer een dagje op pad te zijn geweest. Gelukkig kunnen we na een heerlijk etentje en ons laatste uitzicht op de stad weer de negen trappen lopen … maar nu naar beneden, dat is een stuk makkelijker. Ons avontuur in Zanzibar zit erop. Een leuk eiland; maar ook niet meer dan dat vinden we; ondanks alle inspanningen van de gids. De duizend-en-een nacht sfeer hebben wij in ieder geval nergens ontdekt. Misschien waren daar de verkiezingen debet aan… wie zal het zeggen.